Доступність посилання

ТОП новини

У Києві проходять жалобні заходи на території меморіалу жертв Голодомору (трансляція)


У суботу в Києві проходять жалобні заходи з вшанування пам’яті жертв голодоморів. Головним місцем проведення акції пам’яті є територія Національного музею «Меморіал жертв Голодомору» у Києві, де, крім перших осіб держави, зібралися сотні громадян, щоб покласти до меморіалу традиційні композиції з колосків та запалити свічки.

Почалися заходи з панахиди за жертвами голодоморів за участю представників різних християнських конфесій.

Президент України Петро Порошенко, який раніше відвідав у суботу пам’ятний знак жертвам Голодомору на Михайлівській площі заявив, що Україна нині молиться за багато мільйонів «невинно убієнних українців».

Щойно завершиться офіційна частина заходів на території меморіалу, о 16:00 буде оголошено загальнонаціональну хвилину мовчання.

О 16:01 розпочнеться всеукраїнська акція «Запали свічку пам’яті». Вогники для вшанування жертв Голодомору запалять біля пам’ятних місць і в домівках українців. Цю акцію також підтримують і українці в світі.

У суботу, 28 листопада, в Україні вшановують пам’ять жертв голодоморів, в результаті яких загинули мільйони людей.

За даними Інституту демографії та соціальних досліджень імені Птухи НАН України, з 1932 до 1934 року жертвами штучного голоду в Україні стали 3,9 мільйона українців, що становить 13% від загальної кількості населення. Є також дослідники, які вказують на значно більшу кількість жертв.

XS
SM
MD
LG