Доступність посилання

ТОП новини

Прем’єр Канади про Голодомор: це був системний і страхітливий геноцид


Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо
Прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо

Голодомор 1932-1933 років був однією з найпохмуріших глав в історії людства, системним і страхітливим геноцидом мільйонів українців з боку тоталітарного радянського режиму. Про це заявив прем’єр-міністр Канади Джастін Трюдо у спеціальному зверненні, оприлюдненому 28 листопада.

«Сьогодні ми разом з українцями засуджуємо історичний злочин, здійснений проти них, і підтримуємо їхні одвічні права на самовизначення, свободу та демократію», – відзначив канадський прем’єр.

«З цією метою уряд Канади виступає категорично проти російської військової агресії, що триває в Україні. Ми вважаємо, що разом із міжнародним співтовариством Канада може зіграти важливу роль у розв’язанні цього конфлікту», – додав Джастін Трюдо.

27 травня 2008 року Палата громад парламенту Канади ухвалила закон, внесений депутатом від Консервативної партії Джеймсом Безаном, який встановлює четверту суботу листопада Днем пам’яті українського Голодомору та визнає голод 1932-1933 років актом геноциду. 29 травня 2008 року після підписання генерал-губернатором Канади Мікаель Жан цей закон набув чинності.

XS
SM
MD
LG