Доступність посилання

ТОП новини

Канада передала Україні обладнання для розмінування


Уряд Канади передав Україні військове обладнання для розмінування на понад 2 мільйони доларів

Уряд Канади передав Україні військове обладнання для розмінування на суму понад два мільйони доларів. Це сталося 28 листопада у Кам’янці-Подільському Хмельницької області, де розташований Центру розмінування Збройних сил України.

Серед переданого арсеналу – захисні костюми для саперів, роботи з дистанційним керуванням, які шукають і знешкоджують боєприпаси.

«Це засоби не озброєння, а роззброєння, це засоби для безпеки і військових, і цивільних. Це матеріальний вияв нашої турботи та солідарності з українським народом», – сказав посол Канади в Україні Роман Ващук.

Заступник керівника Центру розмінування Олег Гаврилюк розповів про значення отримання цих засобів.

«Це роботизовані системи четвертого покоління, три таких комплекти. Також нам надали 15 захисних костюмів і телескопічний маніпулятор, який застосовується для пошуку вибухонебезпечних предметів на відстані», – повідомив Гаврилюк.

«Костюм призначений для захисту сапера, який виконує завдання максимально близько до саморобного вибухового пристрою. Вага костюму 50 кілограмів, сам шолом важить близько 11 кілограмів. Костюм захищає від осколків, від ударної хвилі. Тут є вентилятор, два ліхтарі, які дають можливість працювати у темноті, забрала бронебійні», – відзначив сапер Олександр Левицький.

Подарунки канадців невдовзі допомагатимуть бійцям у зоні АТО.

Також канадські військові розпочали навчання українських саперів за методиками НАТО. Перші 13 українських військовослужбовців вже отримали відповідні сертифікати.

Навчання розраховане на 2015-2016 роки, наступний курс розпочнеться вже в понеділок, 30 листопада, всього програма розрахована на 10 курсів. Корисною співпраця буде і для канадських військовослужбовців, яким українські колеги розповідають про досвід, отриманий у бойових умовах на сході України.

XS
SM
MD
LG