Доступність посилання

ТОП новини

У Туреччині загинув курдський правозахисник, влада вимагає ретельного слідства


Тахір Ельчі
Тахір Ельчі

У Туреччині загинув відомий у країні правозахисник, адвокат Тахір Ельчі. За попередніми даними поліції, 28 листопада Ельчі потрапив під перехресний вогонь під час стрілянини у провінції Діярбакир.

Водночас колеги адвоката не виключають, що він міг бути ціллю конкретного нападника, передають місцеві медіа. Очевидці повідомляють, нібито Ельчі поцілили прямо в голову. Угруповання «Робітнича партія Курдистану», яке у Туреччині вважають терористичним, назвало загибель Ельчі «спланованим замахом».

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу закликав до ретельного розслідування загибелі Ельчі й притягнення винних до відповідальності. До прозорого розслідування справи закликали зокрема й правозахисники міжнародної організації Human Rights Watch.

Восени Тахіра Ельчі затримали за те, що у прямому ефірі на телебаченні від заявив, що не вважає угруповання «Робітнича партія Курдистану» терористичним. Згодом його відпустили під підписку про невиїзд.

Тахір Ельчі жив і працював у провінції Діярбакир, населеній переважно курдами. У рамках своєї діяльності адвокат зокрема захищав у суді курдські родини, потерпілі від дій турецьких силовиків, що періодично здійснюють рейди для затримання радикально налаштованих курдів.

Збройне угруповання «Робітнича партія Курдистану» виступає за створення у складі Туреччини Курдської автономії. Влада Туреччини вважає членів цього об’єднання екстремістами. Туреччина і США офіційно зарахували угруповання «Робітнича партія Курдистану» до терористичних.

XS
SM
MD
LG