Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: Кремль залишається вбивцею


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк заявляє, що «головним винуватцем Голодомору в Україні була Москва, а Кремль був і залишається вбивцею».

«Над комуністичним режимом і російським шовінізмом рано чи пізно, але неминуче буде здійснено правосуддя і проведено міжнародний трибунал. Головним винуватцем Голодомору була Москва. Кремль був і залишається вбивцею. Головним злочинцем, який спланував і вчинив акт геноциду проти українського народу, був тоталітарний радянський комуністичний режим», – заявив Яценюк, у неділю, 29 листопада, у своєму зверненні.

За словами Арсенія Яценюка, ідеологічною основою для дій радянського терору став великодержавний російський шовінізм.

«Я звинувачую російський шовінізм у масштабних злочинах проти людяності. По всьому периметру Російської держави не існує жодної країни, з якою Кремль підтримував би рівні і доброзичливі відносини. Глибока, вікова хвороба російського шовінізму і зневаги до кожного сусіда, його культури, мови чи релігії сьогодні активно заохочується режимом президента Путіна. Фактично, шовінізм проповідується з найвищих кафедр і духовних престолів Росії. Погляньте, з якою ненавистю і злобою російський шовінізм навіть зараз продовжує заперечувати Голодомор, захищаючи й аргументуючи людожерство Сталіна та зводячи йому пам’ятники», – зазначив український прем’єр.

Яценюк зазначив, що підтримує ініціативу країн Балтії, які розпочали процеси щодо притягнення до міжнародної відповідальності за комуністичні злочини.

28 листопада в Україні вшановували пам’ять жертв Голодоморів, в результаті яких загинули мільйони людей.

24 країни офіційно визнали Голодомор геноцидом українського народу. Росія виступає проти цього.

У березні 2014 року Росія анексувала український Крим. Україна і Захід звинувачують Росію у підтримці проросійських сепаратистів на Донбасі. Москва ці звинувачення відкидає, заявляючи, що на Донбасі немає російських військових, але є «добровольці».

XS
SM
MD
LG