Доступність посилання

ТОП новини

У Москві закрився Російсько-турецький науковий центр


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У столиці Росії Москві Російсько-турецький науковий центр при Всеросійській бібліотеці іноземної літератури оголосив у понеділок про своє закриття. Його працівники через сайт центру звернулися до відвідувачів, заявивши, що центру «більше не існує».

За їхніми словами, офіційні причини закриття центру їм не відомі.

Відтак, заявили працівники закритого центру, серед іншого, припиняються курси османської мови – офіційної старокнижної мови, що використовувалася в Османській імперії, значно відрізняється від сучасної турецької й необхідна всім дослідникам багатосотлітньої османської історії. Також центр більше не зможе надавати допомогу аспірантам і магістрантам, скасовує всі плановані було круглі столи, лекції й конференції і повідомляє про припинення доступу до свого бібліотечного фонду.

Відносини між Москвою і Анкарою почали погіршуватися після вступу Росії у війну в Сирії задля підтримки режиму президента Башара аль-Асада, проти якого виступає Туреччина, і ударів російської авіації по територіях, де живуть сирійські тюркмени. Хоча Росія заявила, що має за ціль об’єкти «Ісламської держави» в Сирії, насправді більшість цих ударів спрямована проти інших супротивників Асада, зокрема, і проти поміркованої опозиції, що має підтримку Заходу й арабського світу.

Ці відносини далі й дуже різко погіршилися після того, як чергове порушення турецького повітряного простору російським бойовим літаком із тих, що діють у Сирії, завершилося майже тиждень тому, 24 листопада, збиттям цього літака й загибеллю одного з російських пілотів. Росія після цього, зокрема, оголосила цілу низку санкцій та інших обмежень щодо Туреччини і її громадян.

XS
SM
MD
LG