Доступність посилання

ТОП новини

Ердоган запропонував Путіну піти у відставку через звинувачення навколо нафти «Ісламської держави»


Реджеп Тайїп Ердоган під час кліматичного саміту, 30 листопада 2015 року
Реджеп Тайїп Ердоган під час кліматичного саміту, 30 листопада 2015 року

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган відкинув у понеділок звинувачення президента Росії Володимира Путіна в тому, що Туреччина бере участь у масштабній торгівлі нафтою екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Виступаючи після кліматичного саміту в Парижі, Ердоган заявив, що вся торгівля Туреччини з нафтою й газом цілком легальна, й додав, що в разі, якщо звинувачення Путіна будуть доведені, то він задля збереження честі турецької держави піде у відставку.

При цьому він звернувся до російського президента з запитанням: а чи піде Путін у відставку, якщо його звинувачення не підтвердяться?

Ердоган також закликав російську сторону надати документи, що мали б підтвердити звинувачення Путіна, які він назвав неприйнятними й аморальними.

Дещо раніше в понеділок, 30 листопада, Володимир Путін заявив, що збиття російського бойового літака, який порушив турецький повітряний простір, пов’язане з тим, що Туреччина закуповує нафту в екстремістського угруповання «Ісламська держава», проти якого, як заявляє Росія, вона воює в Сирії.

Виступаючи після кліматичного саміту в Парижі, він заявив: «Ми маємо всі підстави вважати, що рішення збити наш літак продиктоване бажанням забезпечити безпеку цих шляхів постачання нафти на територію Туреччини, до портів, звідки її завантажують у танкери».

Путін додав, що «Москва отримала додаткові дані», які нібито підтверджують «промислові масштаби» постачання нафти «у величезних кількостях» на територію Туреччини з сирійських родовищ, які нині контролюють угруповання «Ісламська держава» та «інші терористичні організації». Але що це за дані, він не уточнював.

А захист туркоманів – це тільки привід, заявив Путін, маючи на увазі сирійських тюркменів – представників турецької меншини в Сирії, що зазнали ударів російської авіації.

Відносини між Москвою і Анкарою почали погіршуватися після вступу Росії у війну в Сирії задля підтримки режиму президента Башара аль-Асада, проти якого виступає Туреччина, і ударів російської авіації по територіях, де живуть сирійські тюркмени. Хоча Росія заявила, що має за ціль об’єкти «Ісламської держави» в Сирії, насправді більшість цих ударів спрямована проти інших супротивників Асада, зокрема, і проти поміркованої опозиції, що має підтримку Заходу й арабського світу.

Ці відносини далі й дуже різко погіршилися після того, як чергове порушення турецького повітряного простору російським бойовим літаком із тих, що діють у Сирії, завершилося майже тиждень тому, 24 листопада, збиттям цього літака й загибеллю одного з російських пілотів. При цьому Росія стверджує, що її літак не порушував кордонів Туреччини, а його збиття було свідомою провокацією; Туреччина заявляє, що порушив і був збитий після численних попереджень. Союз НАТО, членом якого є Туреччина, підтверджує версію Анкари.

XS
SM
MD
LG