Доступність посилання

ТОП новини

Генпрокуратура не отримувала прохання США затримувати Фірташа – Касько


Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Міністерство юстиції США не зверталось до Генеральної прокуратури України з проханням про надання правової допомоги в розслідуванні кримінальної справи проти олігарха Дмитра Фірташа. Про це в коментарі програмі «Схеми» повідомив заступник генерального прокурора Віталій Касько напередодні можливого повернення Фірташа в Україну, яке очікується 2 грудня.

«Фірташ – громадянин України, громадяни України за Конституцією не підлягають видачі (екстрадиції). Який сенс Мін’юсту США слати такий запит, якщо вони чудово знають про конституційну заборону? Затримувати його за ініціативою США немає підстав», – сказав Касько.

На уточнення, чи означає це, що такого запиту не надходило, він відповів: «Так, станом на зараз не надходило».

29 листопада міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Дмитро Фірташ буде затриманий, якщо прилетить в Україну – утім, це відбудеться у разі відповідного звернення до Генпрокуратури Міністерства юстиції США.

На уточнення, чи є у ГПУ власні кримінальні провадження, в яких Дмитро Фірташ фігурує як підозрюваний, Віталій Касько відповів: «Я про такі не чув. Але ж ніколи не курував головне слідче управління. Якби була саме по ньому, а не за фактом – думаю, була б уже підозра та розшук. І всі би про це чули».

Як відомо, у МВС немає кримінальних проваджень, в яких Дмитро Фірташ є підозрюваним – тому в Україні він не перебуває у розшуку, також йому не оголошена підозра. За даними глави МВС, за двома провадженнями він проходить як свідок, утім це не передбачає затримання після прибуття в Україну.

Раніше повідомлялося, що олігарх Дмитро Фірташ має намір приїхати до Києва і 2 грудня відкрити з’їзд Федерації роботодавців України, яку він очолює.

Фірташ не був в Україні понад півтора року після закінчення Революції гідності. З них близько року він перебував під домашнім арештом в Австрії.

12 березня 2014 року бізнесмена Дмитра Фірташа заарештували в Австрії за запитом влади США. Там Фірташа підозрюють у хабарництві при укладанні угоди в Індії. Але в березні цього року австрійський суд вирішив, що ФБР не надало достатньо доказів причетності Фірташа до злочину. Фірташ ці звинувачення відкидає.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG