Доступність посилання

ТОП новини

У Кремлі критикують рішення НАТО запросити до членства Чорногорію


Дмитро Пєсков
Дмитро Пєсков

Запрошення до НАТО Чорногорії призведе до дій у відповідь із боку Росії, заявив речник російського президента Дмитро Пєсков.

«Експансія НАТО на схід не може не призводити до дій у відповідь», – сказав речник Кремля.

Раніше сьогодні стало відомо, що НАТО запрошує Чорногорію стати 29-м членом Північноатлантичного альянсу.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ, виступаючи на засіданні міністрів закордонних справ у штаб-квартирі альянсу, назвав це рішення історичним.

За таке рішення проголосували всі 28 держав-союзниць альянсу і це, підкреслили представники цієї військово-політичної організації, є свідченням «продовження політики відкритих дверей», яку сповідує НАТО.

При цьому керівник Північноатлантичного альянсу зазначив, що «це тільки початок шляху, адже Чорногорії слід продовжити процес інтенсивних реформ, у тому числі у сфері боротьби з корупцією та щодо зміцнення громадської підтримки в країні процесу вступу до НАТО».

Приєднання Чорногорії до НАТО стане першим розширення альянсу з 2009 року, коли членства набули Албанія та Хорватія. Раніше Єнс Столтенберґ попередив, що «будь-яке втручання Росії» може лише зміцнити рішучість членів блоку в питанні приєднання нових членів. Це стало відповіддю НАТО на спроби Москви не допустити нового розширення альянсу, які активізувалися останнім часом.

Чорногорія, яка проголосила незалежність у 2006 році, очікувала від НАТО цього запрошення. Влада країни активно працювала на дипломатичному рівні й агітувала задля посилення підтримки членства в альянсі всередині країни.

XS
SM
MD
LG