Доступність посилання

ТОП новини

Рішення запросити Чорногорію до НАТО не стосується Росії – Столтенберґ


Єнс Столтенберґ
Єнс Столтенберґ

Після рішення НАТО запросити Чорногорію до членства генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберґ заявив, що ніхто, крім членів НАТО і кандидата, не має права втручатися в цей процес.

«Рішення запросити Чорногорію стати повноправним членом НАТО не стосується Росії. Це справа лише НАТО і Чорногорії. Рішення запросити Чорногорію не спрямоване проти когось. Воно ухвалене задля безпеки. І, думаю, варто ще раз підкреслити, що кожна країна має право сама визначати власний шлях і ті заходи безпеки, які їй необхідні. І питання членства має вирішувати сама Чорногорія і 28 членів НАТО, і ніхто не може на це рішення впливати», – зазначив генсекретар.

Столтенберґ також нагадав, що в НАТО зупинили практичну співпрацю з Росією навесні 2014-го, через анексію Криму. Водночас він зазначив, що залишились відкритими можливості для політичних контактів.

Генеральний секретар нагадав, що запрошення не є остаточним вступом до альянсу, тому висловив сподівання, що Чорногорія продовжить реформи, наголосивши на необхідності роботи в напрямку верховенства права, боротьби з корупцією і підвищення громадської підтримки вступу країни до НАТО. За словами Столтенберґа, зараз важко передбачити, скільки часу займе процес ратифікації країнами-членами НАТО вступу Чорногорії, однак додав, що востаннє це зайняло близько року.

У Кремлі розкритикували рішення НАТО запросити до членства Чорногорію. Як заявив речник російського президента Дмитро Пєсков, це призведе до дій у відповідь із боку Росії.

Приєднання Чорногорії до НАТО стане першим розширення альянсу з 2009 року, коли членства набули Албанія та Хорватія. Раніше Єнс Столтенберґ попередив, що «будь-яке втручання Росії» може лише зміцнити рішучість членів блоку в питанні приєднання нових членів. Це стало відповіддю НАТО на спроби Москви не допустити нового розширення альянсу, які активізувалися останнім часом.

Чорногорія, яка проголосила незалежність у 2006 році, очікувала від НАТО цього запрошення. Влада країни активно працювала на дипломатичному рівні й агітувала задля посилення підтримки членства в альянсі всередині країни.

XS
SM
MD
LG