Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк: уряд попросить Раду ухвалити законопроект про введення дзеркальних санкцій щодо Росії


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Кабінет міністрів України вносить до парламенту і має намір просити ухвалити законопроект, що надасть можливість запроваджувати дзеркальні торговельні санкції щодо будь-якої держави, зокрема і Росії, у разі їх запровадження щодо України. Про це заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

«На кожне російське рішення український уряд реагуватиме дзеркальними санкціями. Саме для цього уряд України вносить до парламенту законопроект про внесення змін до закону України про зовнішньоекономічну діяльність з тією метою, щоб Кабмін отримав законні повноваження для введення дзеркальних економічних санкцій проти Росії і будь-якої іншої держави», – сказав Яценюк.

За його словами, це надасть можливість уряду невідкладно після введення торгових санкцій з боку Росії ухвалити аналогічне дзеркальне рішення української сторони.

Прем’єр нагадав, що збитки від введення Росією ембарго в Україні оцінюються в 600 мільйонів доларів.

Раніше міністр економічного розвитку Росії Олексій Улюкаєв повідомив, що уряд Росії вирішив запровадити продовольче ембарго щодо України з 1 січня у відповідь на санкції, що їх Київ запровадив проти Москви.

Москва в серпні 2014 року обмежила імпорт продовольчих товарів із країн, які запровадили щодо Москви санкції через анексію Криму і російську роль у конфлікті на Донбасі. До списку російських санкцій увійшли США, країни Євросоюзу, Канада, Австралія та Норвегія. Під заборону потрапили м’ясо, ковбаси, риба і морепродукти, овочі, фрукти, молочна продукція.

У серпні 2015 року ембарго було поширене на країни, що приєдналися до антиросійських санкцій, у тому числі з відтермінуванням до початку 2016-го – на Україну.

Окремо Росія планує теж із 1 січня 2016 року односторонньо скасувати преференційний режим для України в зоні вільної торгівлі в межах СНД у відповідь на початок функціонування з цього дня зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Із цього приводу тривав тристоронній діалог.

17 листопада президент України Петро Порошенко заявив про надходження ноти від Ради Євросоюзу, в якій ЄС повідомляє про завершення всіх процедур для запуску зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року.

XS
SM
MD
LG