Доступність посилання

ТОП новини

Фірташа підозрюють у привласнені кредиту рефінансування банку «Надра» – Аваков


Дмитро Фірташ
Дмитро Фірташ

Національна поліція України розпочала провадження за фактом звернення Національного банку України про неповернення кредиту рефінансування банку «Надра» у розмірі 5 мільярдів гривень, отриманих під особисту гарантію Дмитра Фірташа.

Як повідомив глава МВС Арсен Аваков, Фірташ підозрюється в тому, що, «маніпулюючи особистою гарантією на суму до 5 мільярдів гривень, він організував отримання кредиту НБУ для рефінансування банку «Надра», але не забезпечив використання цих коштів на стабілізацію ситуації, а навпаки – вивів їх на пов’язані з ним компанії».

Аваков зазначив, що в результаті цих дій банк «Надра» повернув НБУ кредит рефінансування, а Фірташ не здійснив виплат по гарантії.

За словами міністра, Фірташ та пов’язані з ним особи підозрюються у скоєнні злочинів за частиною 5 статті 191 (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем) Кримінального кодексу України.

Раніше повідомлялося, що олігарх Дмитро Фірташ має намір приїхати до Києва і 2 грудня відкрити з’їзд Федерації роботодавців України, яку він очолює.

Після цього, 29 листопада, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Фірташ буде затриманий, якщо прилетить в Україну – утім, це відбудеться у разі відповідного звернення до Генпрокуратури Міністерства юстиції США.

1 грудня у Генпрокуратурі повідомили, що Міністерство юстиції США не зверталось до ГПУ з проханням про надання правової допомоги в розслідуванні кримінальної справи проти олігарха.

Вчора ввечері Фірташ заявив, що вирішив перенести свій приїзд в Україну. Він зазначив, що вважає «дії української влади щодо нього є злочинними і розцінює їх як політичні переслідування».

Фірташ не був в Україні понад півтора року після закінчення Революції гідності. З них близько року він перебував під домашнім арештом в Австрії. Фірташа заарештували в Австрії за запитом влади США. Там Фірташа підозрюють у хабарництві при укладанні угоди в Індії. Але в березні цього року австрійський суд вирішив, що ФБР не надало достатньо доказів причетності Фірташа до злочину. Фірташ ці звинувачення відкидає.

В Україні поліція вже розслідує два кримінальних провадження, пов’язаних з Дмитром Фірташем: щодо групи компаній ОЅТСНЕМ і колишніх керівників компанії «Нафтогаз України». У цих провадженнях він не має статусу підозрюваного.

У листопаді 2008 року компанія Group DF Дмитра Фірташа заявила, що підписала угоду про придбання контрольного пакета акцій банку «Надра».

XS
SM
MD
LG