Доступність посилання

ТОП новини

Систему нагород в Україні треба реформувати – експерт


Плакат Юрія Неросліка
Плакат Юрія Неросліка

Систему нагород, яка нині діє в Україні, треба реформувати,заявив в ефірі Радіо Свобода член Комісії з державних нагород та геральдики Микола Чмир.

На його думку, потрібно відмовитися від звання Героя України, яке, вважає експерт, є радянським рудиментом.

«Звання Героя України є калькою звання Героя Радянського Союзу, тому сьогодні потрібно відмовлятися від його існування в принципі. Нам потрібна загальна реформа системи державних нагород з тим, щоб ми привели її у відповідність до тих практик, які існують в країнах Європейського союзу. Там звання Героїв немає», – зазначив Чмир.

Експерт зазначає, що робота з цього питання вже розпочалася, однак потребує часу, адже має бути «планомірною і системною, бо будь-який аврал тут не допустимий».

«Це питання на часі уже досить давно і на сьогоднішній день комісія з геральдики утворила зі своїх членів робочу групу, також є окрема група експертів з числа осіб, які до комісії не належать, які також оцінять пропозиції і дадуть своє бачення», – сказав Чмир.

Всього званням Герой України відзначені 417 осіб: за президентства Леоніда Кучми – 132 особи, за Віктора Ющенка –114, за Віктора Януковича – 40, за Петра Порошенка – 131. Проте, починаючи з 2014 року, більшість удостоєні цього звання посмертно – за виняткові мужність та героїзм.

XS
SM
MD
LG