Доступність посилання

ТОП новини

Угорщина теж оскаржила квоти ЄС на мігрантів


Мігранти йдуть через кордон із Хорватії до Угорщини, вересень 2015 року
Мігранти йдуть через кордон із Хорватії до Угорщини, вересень 2015 року

Угорщина повідомила, що слідом за Словаччиною теж оскаржила в судових органах Європейського союзу рішення ЄС запровадити обов’язкові квоти розподілу по країнах-членах 120 тисяч мігрантів, що прибули до Євросоюзу.

Як повідомив прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, скарга подається до Європейського суду, найвищого судового органу ЄС, що розглядає, зокрема, справи зі спільними законодавчими рішеннями Євросоюзу.

При цьому він звинуватив ЄС у намаганні «помститися» Угорщині низкою справ проти неї останніми кількома днями через те, що, за словами Орбана, Будапешт наважився повстати проти імміграційної політики Брюсселя.

Трохи пізніше речник уряду Угорщини повідомив, що скарга вже подана.

У середу, 2 грудня, про звернення з такою ж скаргою повідомила Словаччина.

Ці дві держави були серед низки країн ЄС-супротивників квот на мігрантів, що виступили проти них найрізкіше. Також проти них протестували кілька інших держав Східної Європи, але під час голосування щодо них у ЄС 22 вересня проти проголосували тільки Угорщина, Словаччина, Чехія й Румунія (утрималася Фінляндія), і квоти були запроваджені за відсутності єдності за так званою системою кваліфікованої більшості.

План Європейського союзу передбачає, що 120 тисяч біженців із тих, що наразі перебувають у таборах для мігрантів в Італії й Греції – країнах Євросоюзу, до яких дістається з-поза меж ЄС найбільше мігрантів, – мають бути розподілені по всіх 28 країнах-членах за квотами залежно від їхнього власного населення й економічної потужності, причому обсяг цих квот вирішив сам Брюссель, незалежно від волі країн ЄС і їхнього бажання приймати мігрантів.

За оцінками, від початку року до країн Європейського союзу дісталися близько 860 тисяч людей із країн Близького й Середнього Сходу, частин Азії й Північної Африки. Найбільше з них – утікачі від воєн і насильства в Сирії, Іраку й Афганістані.

XS
SM
MD
LG