Доступність посилання

ТОП новини

У Росії продовжив падати курс рубля


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

У Росії на торгах на Московській біржі курс рубля продовжив падіння, в першу чергу щодо євро.

Порівняно з попередніми торгами курс євро щодо рубля зріс на 2,54 рублі й досяг рівня 74,15 рубля за євро, таким чином повернувшись до цієї позначки вперше з початку жовтня.

Курс долара щодо рубля зріс порівняно з попередніми торгами менш як на 58 копійок – ця різниця викликана тим, що на світових ринках долар дещо відступив перед євро. Нині на Московській біржі за долар давали близько 68 рублів.

Експерти, яких цитують російські агентства, пояснюють такий перебіг подій, із одного боку, діями Європейського центрального банку, який залишив на незвично низьких рівнях чи й іще знизив головні відсоткові ставки й розширив програму стимулювання економіки єврозони, а з іншого, очікуваннями подальшого падіння цін на нафту. Зокрема, напередодні ціна нафти Brent падала до менш як 42,5 долара за барель, подешевшавши відразу на 4,4 відсотка й побивши серпневі цінові показники, хоча потім трохи зросла.

Президент Росії Володимир Путін, виступаючи раніше в четвер, 3 грудня, зі щорічним посланням до парламенту, назвав становище в економіці країни «складним, але не критичним», та при цьому попередив про необхідність «бути готовими до того, що період низьких цін на сировину може затягнутися, і затягнутися надовго».

Економіка Росії останнім часом серйозно потерпає, з одного боку, через санкції, що їх наклали на неї ЄС, країни «Групи семи» й деякі інші через її агресію в Україні, а з іншого боку, через різке падіння цін на вуглеводневі енергоносії, експорт яких є одним із головних джерел наповнення бюджету країни.

XS
SM
MD
LG