Доступність посилання

ТОП новини

ОБСЄ: вирішення конфлікту в Україні можна досягти лише через діалог


Івіца Дачич
Івіца Дачич

Вирішення конфлікту на сході України можна досягти лише через діалог, заявив чинний глава Організації з безпеки і співпраці в Європі, міністр закордонних справ Сербії Івіца Дачич.

«Надзвичайно важливо зміцнити перемир’я. Ми також зауважили прогрес у відведенні певних озброєнь, за домовленостями, досягнутими наприкінці вересня. Тим не менше, ситуація залишається вкрай нестабільною», – сказав Дачич 4 грудня в Белграді. За його словами, продовження політичного процесу вимагає повного залучення всіх сторін, у тому числі ОБСЄ.

Спеціальний представник ОБСЄ в Україні і Тристоронній контактній групі Мартін Сайдік заявив, що сторони не повинні гаяти час на взаємні обвинувачення. «Занадто багато часу вже витрачено на взаємні обвинувачення, які не сприяють втіленню угод», – сказав Сайдік.

Керівник місії спостерігачів ОБСЄ в Україні Ертугрул Апакан заявив, що місія стикається з численними викликами, але добре представлена на всій території України, зокрема на сході. «СММ готова продовжувати свою роботу у досягненні миру на сході України. Водночас нам потрібна політична воля сторін для повного перемир’я», – сказав він.

Упродовж двох осінніх місяців у зоні АТО фіксувалося відносне затишшя і майже повна відсутність обстрілів. Проте від початку листопада все частіше надходять повідомлення про випадки порушення режиму припинення вогню. Сторони конфлікту на Донбасі звинувачують одна одну в порушенні Мінських угод, а спостерігачі ОБСЄ продовжують фіксувати порушення режиму припинення вогню на лінії розмежування сторін на Донбасі.

XS
SM
MD
LG