Доступність посилання

ТОП новини

Лутковська: нинішня система судової психіатрії потребує реформування


Валерія Лутковська
Валерія Лутковська

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Валерія Лутковська вважає, що нинішня система судової психіатрії потребує реформування.

Як повідомляє прес-служба омбудсмана, численні звернення громадян, яким надають психіатричну допомогу і до яких застосовані примусові заходи медичного характеру, свідчать про те, що нинішня система судової психіатрії в Україні існує швидше для утримання осіб та обмеження їхньої волі, а не їхнього лікування, що грубо порушує права людини.

«Тривалість лікування визначається тяжкістю вчиненого кримінального діяння, а не важкістю захворювання людини. За відсутності належної реабілітації пацієнти втрачають соціальні зв’язки та трудові навичка», – зазначають в офісі омбудсмана.

Раніше спостерігачі Національного превентивного механізму проти катувань заявили, що пацієнти психлікарень і психоневрологічних інтернатів України живуть в умовах, які, з точки зору міжнародного досвіду, прирівнюються до жорстокого поводження і тортур.

Загалом в Україні 144 психоневрологічні інтернати і 70 психіатричних лікарень, в них проживає близько шістдесяти тисяч людей.

XS
SM
MD
LG