Доступність посилання

ТОП новини

Страсбурзький суд висловив стурбованість системою прослуховування в Росії


Європейський суд із прав людини заявив, що наявна в Росії масштабна система прослуховування й запису телефонних розмов загрожує зруйнувати демократичні інститути.

Розглянувши скаргу керівника відділення Фонду захисту гласності в Санкт-Петербурзі Романа Захарова, суд встановив, що чинна в Росії система перехоплення дзвінків мобільних телефонів, відома як СОРМ, не відповідає вимогам європейської Конвенції про права людини.

Без наявності гарантій проти порушення права на недоторканність особистого життя така система контролю, що офіційно має на меті захищати національну безпеку, може призвести до порушення демократичних прав і свобод, мовиться в рішенні Страсбурзького суду.

Але при цьому суд не став присуджувати Захарову грошової компенсації. Російська держава лише має відшкодувати його судові витрати.

Система оперативно-розшукових заходів, відома за російським скороченням СОРМ, дає російським спецслужбам і силовикам технічну можливість контролювати не тільки телефонні переговори, а й обмін інформацією і спілкування в інтернеті.

XS
SM
MD
LG