Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк закликав почати адаптацію Збройних сил до стандартів НАТО


Арсеній Яценюк на борту атомного авіаносця США Harry S. Truman у Середземному морі, 3 грудня 2015 року
Арсеній Яценюк на борту атомного авіаносця США Harry S. Truman у Середземному морі, 3 грудня 2015 року

Україна має розпочати адаптацію українських Збройних сил до стандартів НАТО, заявив прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк.

За його словами, цьому сприяють численні навчання між Україною і країнами НАТО.

Якщо Україна не може зараз бути юридично членом НАТО, то може бути партнером НАТО фактично, сказав Яценюк в інтерв’ю українським телеканалам.

«Я сподіваюся, я переконаний, що голова держави (президент України Петро Порошенко) має це як один із ключових пріоритетів, і ті програми реформування Збройних сил України, які є, треба прискорювати, фінансувати, і також нам потрібна допомога наших американських партнерів», – наводить слова прем’єра агентство «Інтерфакс-Україна».

Він також наголосив, що допомога Заходу українській армії є умовою для гарантування безпеки європейських країн від агресії Росії.

«Якщо хтось із наших західних партнерів думає, що (президент Росії Володимир) Путін воює лише з Україною – Путін воює з усім цивілізованим світом, а Україна є форпостом на цій лінії. Тому боєздатність української армії, допомога Україні у розв’язаній Росією війні – це допомога, зокрема Європейського союзу і країн-членів НАТО, щоб російські танки не доїхали до них», – сказав Яценюк.

Раніше у п’ятницю, 4 грудня, президент України Петро Порошенко заявив, що орієнтир на НАТО є головним у військовій реформі в Україні.

При цьому він заявив, що НАТО нині «не є офіційним союзником України де-юре, але де-факто – це наш головний партнер у гарантуванні національної безпеки».

Також Порошенко нагадав, що нова воєнна доктрина ставить завдання до 2020 року забезпечити відповідність Збройних сил України стандартам країн-членів НАТО.

«Це необхідно тому, що ми плануємо після досягнення нами критеріїв членства отримати перспективу членства. І розраховуємо, що так само буде продемонстрована готовність наших партнерів прийняти Україну», – наголосив він.

У вересні Рада національної безпеки і оборони України схвалила проект нової редакції воєнної доктрини. Доктрина, серед іншого, підтверджує відмову від політики позаблоковості та відновлення стратегічного курсу на євроатлантичну інтеграцію.

XS
SM
MD
LG