Доступність посилання

ТОП новини

Кандидатура Земана на нового посла в Чехії не пройшла – ЗМІ


Президент Чехії Мілош Земан мав у плані призначити новим послом Чехії в Україні колишнього дипломата Антоніна Мурґаша, але ця кандидатура не пройшла перевірки спецслужб. Про це повідомили у п’ятницю чеські ЗМІ, зокрема, головний новинний канал ČT24 громадського Чеського телебачення.

Колишній дипломат, а нині, як повідомляють чеські ЗМІ, речник машинобудівної компанії Alta з міста Брна Антонін Мурґаш не пройшов перевірки найвищого рівня – на допуск до документів державної ваги, який видає Національна служба безпеки Чехії і без якої такі особи не мають права займати високі державні посади.

На думку чеських оглядачів, для чеського президента Мілоша Земана це неприємна новина: «Своя людина в посольстві в Україні належала до його головних цілей. Представники в інших країнах, яких наступного року мінятимуть, Град (резиденцію й канцелярію чеських президентів) уже так не хвилюють».

Раніше чеські ЗМІ стверджували, що Антонін Мурґаш має специфічні контакти в Україні, на кшталт олігарха Ріната Ахметова.

Серед колишніх дипломатичних посад Мурґаша початку 2000-х років – консул Чехії в російському Санкт-Петербурзі.

За повідомленням телеканалу ČT24, нині одним із серйозних кандидатів на посаду посла Чехії в Україні є дипломат Роберт Вацек, який у минулому керував представництвом Чехії в Болгарії.

Раніше уряд намагався просунути на важливу у зв’язку з нинішньою міжнародною ситуацією посаду посла в Києві Бедржіха Копецького, колишнього посла в Узбекистані, Польщі й Казахстані. Але в Чехії, як і в багатьох інших країнах, призначення послів є прерогативою голови держави.

Від серпня 2011 року надзвичайним і повноважним послом Чехії в Україні є Iван Почух. Його термін на цій посаді мав скінчитися ще влітку 2015 року.

XS
SM
MD
LG