Доступність посилання

ТОП новини

Країни ОПЕК не змогли домовитись про скорочення Іраном видобутку нафти


Міністр нафти Ірану Біджан Зангене
Міністр нафти Ірану Біджан Зангене

Країни-експортери нафти в рамках зустрічі ОПЕК 4 грудня у Відні не змогли домовитися щодо квот на видобуток і план дій картелю на наступний рік через відмову Ірану видобувати менше нафти. Іранська сторона заявила, що не може йтися про будь-які обмеження на видобуток, поки повністю не зняті економічні санкції Заходу за наслідками ядерної угоди зі світовими лідерами.

Світовий видобуток нафти наразі перевищує попит приблизно на 2 мільйони барелів на день, залишаючи нафту на світових ринках у надлишку.

Нездатність країн ОПЕК домовитися про подальші обсяги видобутку одразу вплинула на ціну «чорного золота» у світі. Ціна нафти марки Brent-преміум впала у Лондоні до 43 доларів за барель.

Генеральний секретар ОПЕК Абдалла аль-Бадрі заявив, що картель не може зробити навіть звичні прогнози видобутку нафти на наступний рік, бо не може передбачити скільки нафти додасть ринку Іран.

Міністр нафти Ірану Біджан Зангене заявив, що мета Ірану полягає у підвищенні виходу на півмільйона барелів на день на початку 2016 року, і в кінцевому підсумку підвищення до одного мільйона барелів. Таким чином Іран хоче вийти на загальний щоденний видобуток у приблизно 3 мільйони 800 тисяч барелів на день.

Іран, як і Ірак, планують різко збільшити виробництво нафти в майбутньому і виступають проти будь-яких пропозицій скорочення.

Бідні країни ОПЕК – Венесуела, Еквадор і Алжир – закликали на зустрічі вдатися до колективного скорочення виробництва нафти на 5 відсотків, щоб допомогти підвищити ціни і сприяти зростанню державних доходів, які зазнали втрат через падіння податкових зборів на нафту.

XS
SM
MD
LG