Доступність посилання

ТОП новини

Невиконання гарантами Будапештського меморандуму показало безглуздість роззброєння – Турчинов


Секретар РНБО України Олександр Турчинов
Секретар РНБО України Олександр Турчинов

Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олександр Турчинов заявляє, що підписання Україною Будапештського меморандуму завдало шкоду обороноздатності країни і продемонструвало відсутність реальної допомоги від держав-підписантів. Про це йдеться у зверненні Турчинова до 21-ї річниці підписання документа, розміщеному на сайті РНБО.

«21 рік тому, 5 грудня 1994 року було підписано Будапештський меморандум. У той час Україну, зовсім молоду незалежну державу, якій виповнилося три роки, переконували в тому, що ядерна зброя їй не знадобиться, адже гарантами її суверенітету, недоторканності кордонів та незалежності виступили такі надпотужні держави, як США, Великобританія та Росія. Тоді політичне керівництво України повірило у дієвість міжнародних гарантій, але через 20 років виявилось, що гарантії були порожніми», – заявив Турчинов.

На його думку, невиконання країнами-гарантами меморандуму своїх зобов’язань засвідчило «безглуздість роззброєння».

«Невиконання Будапештського меморандуму довело безглуздість роззброєння, засвідчило повну руйнацію системи колективної безпеки, перевело парадигму нового сторіччя у середньовічний формат «права сили», що створює потенційну загрозу для всіх», – додав Олександр Турчинов.

Він наголосив, що віддавши свого часу власне озброєння, Україна лишилася наодинці в час загрози своїй безпеці.

«У лютому 2014 року, через 20 років після підписання меморандуму, один із підписантів підступно напав на нашу країну - розпочалась окупація Криму Збройними силами РФ… Нам співчували, нас підтримували політично та економічно, але стало зрозуміло, що нас ніхто не захистить, і необхідно розраховувати лише на власні сили. Навіть летальну зброю, якої нам так бракувало, особливо на першому етапі агресії, нам і досі не постачають наші партнери, не наводячи при цьому жодних реальних аргументів», – йдеться у зверненні секретаря РНБО.

Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї – міжнародний договір, укладений 5 грудня 1994 року в Будапешті між Україною, США, Росією і Великою Британією про без’ядерний статус України. Країни-підписанти меморандуму зобов’язалися бути гарантами незалежності, суверенітету і кордонів України, а також утримуватися від застосування проти територіальної цілісності і політичної незалежності України погроз, сили чи будь-якої зброї, не тільки ядерної. Крім того, вони взяли зобов’язання не чинити на Україну також економічного тиску.

XS
SM
MD
LG