Доступність посилання

ТОП новини

У «Талібані» спростовують інформацію про смерть свого лідера Мансура


Мулла Ахтар Мансур
Мулла Ахтар Мансур

Угруповання «Талібан» оприлюднило аудіоповідомлення від їхнього лідера Мулли Ахтара Мансура, щоб підтвердити, що той досі живий попри повідомлення про його загибель.

Під час 16-хвилинної промови голос чоловіка, якого таліби називають Муллою Мунсуром, говорить, що повідомлення про його смерть розповсюдили, щоб створити розкол всередині «Талібану».

«Я серед своїх людей. Такого інциденту не було, це неправда. Це пропаганда ворогів», – говорить чоловік на аудіозаписі.

Попри неможливість перевірити, чи цей голос точно належить Мансуру, деякі лідери «Талібану» заявили, що він звучить дуже схоже.

Повідомлення було розповсюджено за кілька днів після того, як з’явилися інформація про запеклі бої побіля пакистанського міста Кветта 1 грудня, у яких брали участь Мансур та кілька інших лідерів Пакистану.

Кілька членів «Талібану», а також представники влади Афганістану та Пакистану повідомили, що Мансур був серйозно поранений і перебуває у шпиталі. За деякими повідомленнями, від отриманих поранень він помер.

2 листопада частина афганського «Талібану», яка відкололася через незгоду з обранням Мулли Ахтара Мансура лідером цього угрупування, заявила про обрання своїм чільником Муллу Мохаммад Расула Ахунда.

Лідер «Талібану» Мулла Мохаммад Омар загинув у 2013 році, але інформація про це з’явилася лише вкінці червня цього року.

Мулла Ахтар Мохаммад Мансур, «міністр авіації» афганських талібів у період 1996-2001 років, був оголошений новим лідером угруповання 30 липня після підтвердження бойовиками смерті Омара.

Оголошення про те, що новим лідером талібів буде заступник Омара Мулла Мохаммад Ахтар Мансур, викликало незадоволення багатьох представників «Талібану» і було засуджене братом Омара.

XS
SM
MD
LG