Доступність посилання

ТОП новини

Москва не завадить запровадженню зони вільної торгівлі з Євросоюзом – Порошенко


Петро Порошенко (©Shutterstock)
Петро Порошенко (©Shutterstock)

Президент України Петро Порошенко наголосив, що тиск Москви в питанні запровадження зони вільної торгівлі між Україною та Євросоюзом буде безрезультатним. Про це він заявив в оприлюдненому 6 грудня інтерв’ю українським телеканалам.

«Якщо хтось хотів, щоб ми питали дозволу на запровадження поглибленої та всеохопної зони вільної торгівлі в Москві, в Кремлі, то цього не буде. Ми не піддамося на жодний шантаж», – відзначив президент і додав, що угода про ЗВТ запрацює з 1 січня 2016 року.

За словами Порошенка, Росія з 2013 року вже обмежила доступ української продукції на російські ринки. «Ухвалює Росія відповідне рішення – шкода, але ми вимушені будемо продемонструвати адекватну відповідь», – сказав голова держави.

Порошенко також повідомив, що під час візиту до Брюсселя 16-17 грудня плануються його переговори з керівництвом Євросоюзу щодо безвізового режиму, запровадження зони вільної торгівлі, безпекових та енергетичних питань.

Це вже друга за тиждень заява Порошенка щодо неприйнятності російського шантажу в питанні дії режиму вільної торгівлі між Україною та ЄС. 2 грудня під час візиту до Литви президент також вказав, що Україна не реагуватиме на шантаж Росії.

Росія планує з 1 січня 2016 року односторонньо скасувати преференційний режим для України в зоні вільної торгівлі в межах СНД у відповідь на початок функціонування з цього дня зони вільної торгівлі між Україною і ЄС. Із цього приводу тривав тристоронній діалог.

17 листопада президент України Петро Порошенко заявив про надходження ноти від Ради Євросоюзу, в якій ЄС повідомляє про завершення всіх процедур для запуску зони вільної торгівлі з 1 січня 2016 року.

XS
SM
MD
LG