Доступність посилання

ТОП новини

Екстремістське угруповання «Ісламська держава» буде знищене – Обама у зверненні до нації


Президент США Барак Обама (фото архівне)
Президент США Барак Обама (фото архівне)

Президент США Барак Обама виступив з 13-хвилинним зверненням до нації, в якому заявив, що загроза тероризму за останні роки перейшла у нову фазу, пообіцявши, що екстремістське угруповання «Ісламська держава» буде знищене. Виступ американського лідера відбувся у прайм-тайм по телебаченню через кілька днів після загибелі 14 людей в результаті масових розстрілів у Каліфорнії.

Обама назвав цей напад терактом, і заявив, що його виконавці пішли «темним шляхом радикалізації».

Поточна стратегія Заходу щодо повітряних ударів проти об’єктів угруповання «Ісламська держава» в Іраку і Сирії може стати переможною, сказав Обама і попередив, що США повинні уникати втягування в «довготривалу, дорогу наземну війну» в обох країнах.

«З того дня, як я обійняв цю посаду, я уповноважив американські війська за кордоном знищити терористів саме тому, що я знаю, яка це реальна небезпека. Як Верховний Головнокомандувач, я не маю більшої відповідальності, аніж безпека американського народу», – наголосив Обама.

Він сказав, що Сполучені Штати тісно співпрацюють з союзниками по всьому світу в спробі відрізати джерела фінансування бойовиків.

У промові, що стала третьою подібною за сім років президентства, Барак Обама закликав мусульманські громади по всьому світу відійти від радикалізму та ідеології, що спонукає приєднатися до лав терористів. Обама підкреслив, що немає ніякого конфлікту між Заходом та ісламським світом.

Сполучені Штати не повинні жити в страху після нападу і не повинні пригнічувати мусульман в середині країни, але ті, в свою чергу, не повинні нав'язувати свою релігію через обмеження на імміграцію.

Обама також закликав до посилення законів, що обмежуватимуть купівлю зброї будь-ким.

Подружня пара Саєд Фарук і Taшфін Малік відкрили вогонь по соціальному центру послуг в американському місті Сан-Бернардіно (штат Каліфорнія) 2 грудня. Тоді загинули 14 людей і ще 21 людина була поранена. Наступного дня поліція застрелила нападників у перестрілці. Угрупування «Ісламська держава» взяло відповідальність за цей напад.

XS
SM
MD
LG