Доступність посилання

ТОП новини

Росія: Мінкульт попередив «Артдокфест» за фільм про Чайку


Віталій Манський
Віталій Манський

Міністерство культури Росії попередило організаторів міжнародного фестивалю документального кіно «Артдокфест» про відповідальність за показ фільмів без прокатного посвідчення, повідомив президент «Артдокфесту» Віталій Манський в інтерв’ю «Новій газеті».

За його словами, у день відкриття фестивалю він отримав лист-попередження від російського Мінкульту, в якому організаторів попереджають про відповідальність. Режисер додав, що у програмі фестивалю дійсно є фільми російського виробництва, у яких немає прокатного посвідчення, але «воно їм і не потрібне, оскільки права на ці фільми продані латвійської компанії, а отже, за законом вважаються латвійськими».

Організатори фестивалю планували включити до позаконкурсної програми фільм-розслідування Фонду боротьби з корупцією (ФБК) про бізнес синів генерального прокурора Росії Юрія Чайки.

Віталій Манський пояснює таке рішення інтересом суспільства. «І ми не вважаємо, що маємо право бути осторонь від інтересів суспільства», – зазначив він.

Фонд боротьби з корупцією 1 грудня опублікував розслідування, автори якого звинувачують членів сім’ї генерального прокурора Росії Юрія Чайки й інших високопоставлених співробітників прокуратури в корупції і побудові бізнесу «на здирництві, відкатах і рейдерстві», а також у зв’язках зі злочинними угрупованнями.

У Кремлі заявляють, що розслідування Фонду боротьби з корупцією «не становить інтересу». Речник президента Росії Дмитро Пєсков пояснив це тим, що в розслідуванні не йдеться про самого генпрокурора Росії. Пєсков при цьому зазначив, що опублікована ФБК інформація «була доступна» для Кремля вже півроку тому і тоді теж «не викликала інтересу».

XS
SM
MD
LG