Доступність посилання

ТОП новини

МВФ зняв заборону на кредитування країн з простроченою заборгованістю


Міжнародний валютний фонд зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. Відповідне рішення Рада директорів МВФ ухвалила у вівторок, 8 грудня.

Проти такого рішення голосувала Росія.

«У найближчі день-другий ми повідомимо подробиці про масштаби та обґрунтуванні цієї зміни політики», – сказав офіційний представник МВФ Джеррі Райс.

Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у випадку, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією.

У російській дирекції в МВФ кореспонденту ТАСС у Вашингтоні сказали, що Росія голосувала проти рішення Ради.

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявив, що рішення МВФ зняти заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю ухвалили на шкоду Росії і з метою легалізації можливості Києва не платити за своїми боргами.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Іще у середині листопада Путін оголосив пропозицію відкласти виплату цього боргу на наступні три роки по одному мільярду, але без списання його частини. Україна заявляє, що досі не отримала цієї пропозиції офіційно.

Росія вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах. В МВФ наразі не висловлювали своїх оцінок статусу цього боргу.

XS
SM
MD
LG