Доступність посилання

ТОП новини

Росія готує документи до суду через український борг – Силуанов


Антон Силуанов
Антон Силуанов

Міністр фінансів Росії Антон Силуанов заявляє, що Москва готує документи для подачі до суду через український борг.

«Ми зробили крок назустріч – запропонували варіант врегулювання боргової проблеми України і звернулися до МВФ, оскільки розуміли, що Київ не вирішує свої боргові проблеми самостійно. Але нам запропонували вести переговори поряд з комерційними кредиторами. Це неконструктивний діалог, коло замкнулося. У цих умовах нам не залишається іншого вибору, окрім як використовувати всі можливості захисту своїх прав як кредитора. Ми готуємо документи для звернення до суду», – сказав Силуанов журналістів у вівторок, 8 грудня.

Раніше 8 грудня Міжнародний валютний фонд зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. (Проти такого рішення голосувала Росія). Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у випадку, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Іще в середині листопада Путін оголосив пропозицію відкласти виплату цього боргу на наступні три роки по одному мільярду, але без списання його частини. Україна заявляє, що досі не отримала цієї пропозиції офіційно.

Росія вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах. В МВФ наразі не висловлювали своїх оцінок статусу цього боргу.

XS
SM
MD
LG