Доступність посилання

ТОП новини

Давутоглу: турецькі війська в Іраку – акт солідарності


Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу
Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу

Туреччина захищає своє розгортання військ в Іраку, називаючи це «актом солідарності» з Багдадом у боротьбі проти угруповання «Ісламська держава».

Прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу у середу, 9 грудня, повідомив, що додаткові сили безпеки були розгорнуті в Іраку для посилення військових навчань через небезпеку, яка йде від ісламістів. «Це не акт агресії, це акт солідарності», – наголосив Давутоглу.

Говорячи про вимогу Багдада вивести війська з Іраку Давутоглу сказав: «Коли ми бачимо таку реакцію, ми припиняємо посилати війська, але ми не можемо залишити наших інструкторів без підтримки», – наголосив турецький прем’єр.

8 грудня представник Іраку в ООН Мохамед Альхакім заявив, що Багдад і Анкара працюють над вирішенням цього питання, і що переговори йдуть добре.

Іракський уряд заявляв, що вимагає від Туреччини до кінця дня 7 грудня вивести свої війська з північних районів Іраку, попередивши, що в іншому випадку звернеться до Ради Безпеки ООН з проханням вжити заходів щодо Анкари. Прем’єр-міністр Іраку Хайдер аль-Абаді заявив, що турецькі збройні сили без згоди Багдада вторглися до Іраку і повинні залишити країну.

Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що Анкара 3 грудня відправила своїх військовослужбовців у район поблизу міста Мосул на півночі Іраку, щоб захистити і замінити вже дислокованих там турецьких солдатів.

Влітку 2014 року Мосул був окупований бойовиками екстремістського угруповання «Ісламська держава».

Туреччина заявляє, що її солдати проводять військову підготовку бійців курдського ополчення «пешмерга» напередодні очікуваного наступу на Мосул з метою звільнення його від ісламістів.

7 грудня прем’єр-міністр Туреччини Ахмет Давутоглу у листі до свого іракського колеги заявив, що Анкара утримається від подальшого розгортання військ доти, поки занепокоєння Багдада не зникне.

XS
SM
MD
LG