Доступність посилання

ТОП новини

Яценюк заявляє про готовність України судитися з Росією через борг


Арсеній Яценюк
Арсеній Яценюк

Український прем’єр-міністр Арсеній Яценюк заявляє про готовність України судитися з Росією через борг у розмірі 3 мільярди доларів.

«Якщо Росія і надалі буде відмовлятися реструктуризовувати борг на тих самих умовах, на яких реструктуризували інші кредитори, то це не є перешкодою для Міжнародного валютного фонду щодо продовження програми співпраці з Україною в тому числі. якщо Росія готова прийняти умови реструктуризації, будь ласка. Якщо Росія подає в суд на Україну – ми готові судитися з Росією», – сказав він на засіданні уряду.

Прем’єр у черговий раз нагадав, що Україна запропонувала всім кредиторам свої умови і Росія кращих умов не отримає.

Також Яценюк вважає, що сьогоднішнє рішення Росії щодо виконання рішень міжнародних судів безпосередньо пов’язане з Україною.

«Таке рішення має чітку мотивацію. Україна подала декілька позовів проти Російської Федерації до Європейського суду з прав людини за незаконну анексію Криму і на відшкодування трильйонних збитків від незаконної анексії Криму. Росія усвідомлює, що вона програє цей суд», – сказав прем’єр.

Раніше сьогодні президент Росії Володимир Путін доручив Мінфіну подавати до суду на Україну через невиплату боргу за облігаціями.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів – крім Росії.

Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Іще в середині листопада Путін оголосив пропозицію відкласти виплату цього боргу на наступні три роки по одному мільярду, але без списання його частини. Україна заявляє, що досі не отримала цієї пропозиції офіційно.

Росія вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах. В МВФ наразі не висловлювали своїх оцінок статусу цього боргу.

XS
SM
MD
LG