Доступність посилання

ТОП новини

Президент Туреччини зустрівся з лідером іракських курдів


Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган (праворуч) зустрівся з лідером іракських курдів Масудом Барзані, Анкара, 9 грудня 2015 року
Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган (праворуч) зустрівся з лідером іракських курдів Масудом Барзані, Анкара, 9 грудня 2015 року

Президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган 9 грудня в Анкарі зустрівся з лідером автономного іракського регіону Курдистан Масудом Барзані. Зустріч відбулася на тлі дипломатичних зусиль щодо врегулювання суперечки з владою у Багдаді щодо присутності турецьких військ на півночі Іраку.

Ердоган і Барзані обговорили необхідність співпраці в боротьбі з тероризмом, яку Туреччина називає причиною розміщення своїх військ на півночі Іраку. За версією Анкари, турецькі військові навчають сили курдських повстанців з метою боротьби з угрупованням «Ісламська держава».

Барзані, який має давні зв’язки з владою Туреччини, також мав неоголошений візит до офісу розвідувальної організації цієї країни.

Два лідери не оприлюднили жодних заяв за підсумками зустрічі. Згодом президент Туреччини заявив телеканалу «Аль-Джазіра», що турецькі війська були розгорнуті на прохання лідера Іраку ще в 2014 році і до останнього тижня це не викликало заперечень Багдада.

Прем’єр-міністр Іраку Хайдер Аль-Абаді 5 грудня засудив перекидання турецьких військ на територію північного Іраку, неподалік міста Мосул, де іракські сили борються з угрупованням «Ісламська держава», і зажадав їх негайного виведення.

У заяві від 5 грудня Абаді заявив, що вступ «одного озброєного батальйону з кількома танками і гарматами» на територію північної провінції Ніневія є порушенням суверенітету Іраку.

МЗС Іраку назвало перекидання 150 турецьких солдатів і 25 танків «вторгненням», виключивши будь-яку військову операцію Туреччини, що не була узгоджена з урядом у Багдаді, повідомляє агентство Reuters.

Турецька сторона заявила, що її військові потрапили 4 грудня на вказану території винятково у рамках навчань з підготовки іракських військ в районі понад мільйонного міста Мосула, захопленого ісламістами в липні 2014 року.

XS
SM
MD
LG