Доступність посилання

ТОП новини

Рада ухвалила дискусійний закон про держслужбу


Активісти під Радою вимагали ухвалення законопроекту про держслужбу
Будь ласка, зачекайте

No media source currently available

0:00 0:00:44 0:00

Активісти під радою вимагали ухвалення законопроекту #2490 про держслужбу

Депутати проголосували за нову редакцію закону про держслужбу, віддавши 261 голос.

Ухваленню такого рішення у другому читанні передували тривалі консультації у кабінеті спікера Володимира Гройсмана. Кілька разів не вистачало голосів і для процедури «ad hoc».

Дискусійною стала, зокрема, правка з приводу того, хто призначатиме керівників структурних підрозділів міністерства – міністр чи державний секретар. (Загалом до другого читання у законопроект було внесено більше 1300 правок).

«Керівник апарату Ради призначається і звільняється Верховною Радою. Доповнити, що керівник апарату Адміністраціїпрезидента призначається і звільняється президентом України. Представники громадянських об’єднань, наукових установ, експертів, які входять до конкурсних комісій (саме вони і обиратимуть найвищих посадових державних службовців – ред.), також надаватимуть декларації про доходи», – розповідала про додаткові правки один з авторів закону, депутат від «Батьківщини» Альона Шкрум.

Законопроект про держслужбу передбачає повне розмежування політичних та адміністративних посад, проведення відкритих конкурсів при призначені на державну службу та низку норм, які істотно підвищують відповідальність чиновників. Окрім того, він суттєво скорочує кількість держслужбовців в Україні.

Згідно з документом, залишиться лише три категорії держслужбовців. Чиновники категорії «А» повинні бути безпартійними, прописано у законопроекті, а належні до категорій «Б» і «В» не мають права обіймати керівні посади у політичних партіях. Крім того, чиновники категорії «А» призначатимуться на 5 років. Перебування на посаді – не довше двох строків.

Крім того, всі держслужбовці переходять на загальну пенсійну систему. Окремим верствам бюрократичного апарату скасовують додаткові відпустки та надбавку за вислугу років. Надбавки можуть становити не більше ніж 30% від заробітної плати. 70% становитиме посадовий оклад. (На сьогодні все навпаки – чистий заробіток держслужбовця складає близько 30% від того, що він отримує насправді. Решта – це премії та надбавки).

Вводиться також посада державного секретаря, який обирається на конкурсі і керує апаратом міністерства (забезпечує виконання завдань міністра). Зараз цю функцію виконує політична фігура – заступник міністра-керівник апарату.

Під час обговорення законопроекту 26 листопада прем’єр-міністр Арсеній Яценюк також пообіцяв збільшити зарплату держслужбовцям.

«При ухваленні закону в цілому, прошу внести правку, що на перехідний період протягом 2016-2017 року в Україні формується фонд для збільшення зарплат для держслужбовців. Джерелами надходження цього фонду є кошти ЄС і інших міжнародних донорів. Фонд формується виключно на прозорій основі. І порядок окремих категорій держслужбовців, які будуть отримувати підвищені зарплати, буде визначатись урядом», – зазначав Яценюк.

У документі ж передбачено, що мінімальна зарплата держслужбовця становитиме не менше двох мінімальних заробітних плат. Але з 1 січня 2017 року.

Ухвалення нового закону України «Про державну службу» є однією із найважливіших позицій коаліційної угоди, програми діяльності уряду, міжнародних зобов’язань України. Останні, зокрема, включають можливість отримання Україною фінансової допомоги від Європейського Союзу у розмірі понад 20 мільярдів гривень.

Закон вступить у дію з 1 травня 2016 року. Перед цим його чекає ще техніко-юридичне доопрацювання.

Закликати депутатів ухвалити законопроект під стіни Верховної Ради неодноразово приходили і активісти ініціативи «Тисни», які і сьогодні влаштували пікет.​

XS
SM
MD
LG