Доступність посилання

ТОП новини

Майно «Межигір’я» досі повністю не описане – «Схеми»


За майже два роки слідчі Генеральної прокуратури не провели деталізованого опису усіх предметів, що є на території резиденції екс-президента України Віктора Януковича «Межигір’я».

Опис майна резиденції слідчими прокуратури Київської області, за словами заступника керівника 2-го слідчого відділу ГПУ Олексія Парфенюка, тривав близько двох місяців.

«Оцінені були лише будівлі на території резиденції на суму понад 1 мільярд гривень», – пояснив він програмі «Схеми», спільному проекту Радіо Свобода та UA:Першого каналу.

Також журналісти програми «Схеми» з’ясували, що слідчі ГПУ не провели оцінку усього, що є всередині будівель на території «Межигір’я».

«Експерти оцінювали комплекс будівель та споруд. Все, що всередині, не оцінювалось. Тому що експертиза призначалася на початковому етапі розслідування», – повідомив Парфенюк.

Все було сфотографовано, але не пораховано й не оцінено. Зокрема, слідчий продемонстрував журналісту «Схеми» фотографію знайденого золотого батона. Проте при детальному вивченні фото у присутності знімальної групи у слідчих закралися сумніви щодо справжності цієї знахідки. Згодом комендант «Межигір’я» Денис Тарахкотелик розповів «Схемам», що золотий батон, який показали на фото, хтось привіз у «Межигір’я» як сувенір з Андріївського узвозу уже після втечі Януковича.

Не порахували і межигірських страусів та інших тварин у зоопарку резиденції.

«Тварини: свині, корови, козли, пернаті. Слідчий не конкретизував з огляду на великий обсяг інших цінностей», – пояснює слідчий.

Поки справу «Межигір’я» ще не передали до суду, оскільки, за словами очільника управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергія Горбатюка, ще не надійшла відповідь від Інтерполу щодо оголошення в міжнародний розшук підозрюваних. Будівлі резиденції «Межигір’я» нині перебувають під арештом суду як речовий доказ.

13 жовтня президент України Петро Порошенко запропонував Кабінету Міністрів передати у відання Міноборони резиденцію екс-президента Віктора Януковича «Межигір’я». А 7 грудня «Межигір’я» відвідали представники Адміністрації президента та Міністерства оборони, щоб з’ясувати, чи можливо там обладнати реабілітаційний центр.
Водночас, очільник управління спеціальних розслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, повідомив, що до вирішення справи в суді і поки майно «Межигір’я» перебуває під арештом, передавати резиденцію не можна.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG