Доступність посилання

ТОП новини

Браудер заявляє, що не причетний до розслідування про генпрокурора Росії


Вільям Браудер
Вільям Браудер

Керівник інвестиційного фонду Hermitage Capital Вільям Браудер заявляє, що вражений розслідуванням російського Фонду боротьби з корупцією про членів сім’ї генпрокурора Росії Юрія Чайки, але сам не брав участі в ньому.

«Я під великим враженням від цього розслідування і фільму, створеного на його основі, я аплодую Олексію Навальному і його колегам за їхню хоробрість в оприлюдненні шокуючих звинувачень проти Чайки і його родини, але сам я не зробив нічого для цього розслідування, фінансування і створення стрічки», – йдеться в коментарі Браудера.

Раніше генеральний прокурор Росії Юрій Чайка заявив, що розслідування Фонду боротьби з корупцією Олексія Навального, присвячене незаконній діяльності його родичів і підлеглих, замовив британський підприємець Вільям Браудер. Про це він повідомив російському виданню «Комерсант» у письмовій відповіді на запит.

«Я переконаний, що сам Навальний грав вельми скромну роль у цій історії» – заявляє російський генпрокурор, стверджуючи, що у нього «немає ніяких сумнівів» у тому, що замовниками розслідування є Браудер і «спецслужби, що стоять за ним».

Вільям Браудер, керівник фонду Hermitage Capital, був одним з ініціаторів ухвалення в США «закону Магнітського». Він неодноразово звинувачував російську владу в корупції, в загибелі юриста Hermitage Capital Сергія Магнітського і в зв’язках з організованою злочинністю. У Росії він був заочно засуджений до 9 років позбавлення волі за звинуваченням у податкових злочинах.

Олексій Навальний заявив «Комерсанту», що здивований листом Чайки: «З якого боку виник саме Вільям Браудер? Ми очікували, що в Генпрокуратурі будуть відволікати увагу і придумувати замовника, але я здивований, що вибрали саме його». Навальний наполягає, що ФБК провів розслідування за власною ініціативою, а не на «замовлення».

Фонд боротьби з корупцією 1 грудня опублікував розслідування, автори якого звинувачують членів сім’ї генерального прокурора Росії Юрія Чайки й інших високопоставлених співробітників прокуратури в корупції і побудові бізнесу «на здирництві, відкатах і рейдерстві», а також у зв’язках зі злочинними угрупованнями.

XS
SM
MD
LG