Доступність посилання

ТОП новини

Уряд запровадив тимчасові надзвичайні заходи на ринку електроенергії


©Shutterstock
©Shutterstock

Кабінет Міністрів України вирішив запровадити тимчасові надзвичайні заходи на ринку електроенергії. Відповідне розпорядження №1296-р оприлюднили на урядовому порталі.

«З метою подолання наслідків тривалого порушення нормальної роботи ринку електричної енергії у зв’язку з виникненням аварійних ситуацій в об’єднаній енергетичній системі України, викликаних пошкодженням електроенергетичних установок,…та забезпечення безперебійної (стабільної) роботи об’єднаної енергетичної системи України погодитися з пропозицією Міністерства енергетики та вугільної промисловості щодо необхідності вжиття на ринку електричної енергії тимчасових надзвичайних заходів», – йдеться у документі.

Серед іншого, ця постанова дозволяє коригувати величину «зелених тарифів» на електроенергію, встановлювати додаткові платежі виробникам електроенергії, коригувати інвестпрограми, встановлювати вимоги до графіків виробництва, лімітів потужності.

Документ діє протягом місяця.

Кабмін уже ухвалював рішення про надзвичайні заходи на ринку електроенергії, востаннє 31 березня 2015 року.

Близько 47% електроенергії, що виробляється в Україні, генерують АЕС, решту виробляють ТЕС шляхом спалювання газу і вугілля, а також гідроелектростанції і «зелена» енергетика. Брак природного газу і брак вугілля через захоплення сепаратистами частини Донбасу призвів до дефіциту електроенергії в Україні.

Від 22 листопада через підрив електроопор в Херсонській області була знеструмлена лінія електропередач 220 кВ «Каховська – Титан», припинилася подача електроенергії до Криму.

XS
SM
MD
LG