Доступність посилання

ТОП новини

Комітет захисту журналістів назвав Китай і Єгипет лідерами року з ув’язнення журналістів


Базований у США Комітет захисту журналістів (CPJ) назвав Китай та Єгипет лідерами за кількістю ув’язнених у 2015 році журналістів, тоді як кількість ув’язнених по всьому світі журналістів дещо знизилася від фіксованого в останні три роки рекордного рівня.

У доповіді комітету від 15 грудня зокрема йдеться, що 199 журналістів у світі опинилися у в’язниці через свою професійну діяльність у порівнянні з 221 минулого року.

Станом на початок грудня, у Китаї ув’язнили 49 журналістів, в Єгипті – 23, Ірані – 19, Еритреї – 17 і в Туреччині – 14.

В Азербайджані, де політика президента Ільгама Алієва викликала обурення міжнародної спільноти через придушення інакомислення, ув’язнили вісьмох журналістів, серед яких і журналіст-розслідувач, що співпрацювала з Радіо Свобода Хадіджа Ісмаїлова.

Серед інших колишніх радянських республік у доповіді CPJвказано також Узбекистан (4 ув’язнених журналісти), а також Росія, Киргизстан і Туркменістан – кожна з цих країн кинула за ґрати по одному журналісту в 2015 році. В Туркменістані із липня перебуває в ув’язненні кореспондент туркменської служби Радіо Свобода Сапармамед Непескулієв.

Крім того, у звіті йдеться про російського блогера Сергія Рєзніка з Ростова-на-Дону, який у січні був засуджений до 18 місяців ув’язнення за звинуваченням в образі чиновника і записи в Інтернеті. Це вже друга судимість для публіциста. Звинувачення на свою адресу Рєзнік назвав політично мотивованими.

XS
SM
MD
LG