Доступність посилання

ТОП новини

Дуда: Польща не втручатиметься ні в мінський, ні в нормандський формат переговорів щодо Донбасу


Петро Порошенко та Анджей Дуда, 15 грудня 2015 року
Петро Порошенко та Анджей Дуда, 15 грудня 2015 року

Польща дуже зацікавлена у припиненні ескалації на сході України і готова допомогти, але втручатися у переговорний процес польська сторона не буде. Про це в результаті першої офіційної зустрічі з українським президентом повідомив очільник Польщі.

«Ми будемо спостерігачем, але не пасивним. Тобто ми не будемо втручатися жодним чином в формат Мінських домовленостей. Але ми є прихильником того, щоб Мінські домовленості були повністю реалізовані», – сказав Дуда.

Він також наголосив, що Польща також не буде втручатися в роботу нормандського формату.

«Ми відкриті для всіх дій для встановлення тривалого миру в Україні. Але повторююся, що ми не втручаємося і не хочемо втручатися в роботу нормандського формату. Ми підтримуємо цю роботу», – додав Дуда.

Перша зустріч керівника України Петра Порошенка і обраного президентом Польщі навесні цього року вихідця із опозиційної політсили «Право і справедливість» Анджея Дуди відбулась у вересні під час 70-ї сесії Генеральної асамблеї ООН в Нью-Йорку. Саме тоді Дуда виступив також за розширення «нормандського формату», чим неабияк привернув увагу до своєї персони.

«Я не уявляю собі, щоб в ньому не брали участь сильні європейські держави. Також до нього могли б приєднатися СШАяк світова держава, з якою Росія точно повинна рахуватися, і сусіди України, безпосередньо зацікавлені в тому, що там відбувається», – заявляв тоді новий президент Польщі.

Президент Польщі Анджей Дуда в Україні перебуває вже другий день.

Увечері 14 грудня він відвідав меморіальне кладовище у Биківні, де поховані жертви сталінських репресій, зокрема поляки, а у вівторок 15 грудня, окрім переговорів з президентом Петром Порошенком, Дуда зустрінеться з прем’єр-міністром Арсенієм Яценюком та головою Верховної Ради Володимиром Гройсманом. Також в планах польського президента – зустріч із українськими студентами.

XS
SM
MD
LG