Доступність посилання

ТОП новини

Порошенко і Дуда готові шукати порозуміння в «історичних питаннях»


Анджей Дуда і Петро Порошенко у Києві, 15 грудня 2015 року
Анджей Дуда і Петро Порошенко у Києві, 15 грудня 2015 року

Обговорення «історичного питання» польсько-українських відносин стало одним з основних під час першої офіційної зустрічі президента України Петра Порошенка і президента Польщі Анджея Дуди.

Як заявили президенти, країни-сусіди готові до вирішення усіх непорозумінь.

«Україна готова до відвертого і конструктивного діалогу щодо сторінок нашої спільної історії. Сподіваюсь в рамках консультативного комітету президентів цей діалог буде відбуватись. В цьому контексті ми вітаємо співпрацю між українським і польським інститутами національної пам’яті. Історія нас навчила: коли Польща і Україна сваряться, виграє хтось третій», – сказав Порошенко.

«Планування та створення доброго майбутнього та теплих українських відносин повинне також опиратися на історичну правду, навіть якщо ця правда болюча, але все одно ми повинні на неї опиратися, щоб перебороти усі історичні стереотипи, які існують у відносинах між нашими народами і які не повинні існувати. Несправедливість, яка існувала в двадцятому столітті... не повинна кидати тінь на наші відносини», – зазначив Дуда.

Як відомо польська преса критично відреагувала на ухвалення Україною 9 квітня так званих законів щодо декомунізації. Зокрема у Польщі негативно сприйняли запис в одному з цих законів, де йдеться про оцінку діяльності УПА. (саме в той день у Верховній Раді виступав тодішній президент Броніслав Коморовський). Численні зауваження в польської сторони є і щодо оцінок «Волинської різанини» – (етнічні чистки українського і польського населення у 1943 році).

XS
SM
MD
LG