Доступність посилання

ТОП новини

Війна в Україні – унікальний досвід, який може використати НАТО – Мединський


(©Shutterstock)
(©Shutterstock)

«Відкриття в Україні центру вивчення гібридної війни дозволило б більш ретельно досліджувати нинішній конфлікт»

Київ – Українські та міжнародні експерти, які зібралися 15 грудня на форумі «Партнерство Україна-НАТО. Версія 2.0», аналізують, чим може бути корисна Україна країнам-членам НАТО. Таке запитання стало актуальним після того, як 14 грудня міністри оборони України, Естонії, Латвії, Литви і Польщі підписали угоду про співпрацю. За словами міністра оборони України Степана Полторака, країни Балтії і Польща підтримують Україну в прагненнях до реформ, євроінтеграції і вступу до НАТО.

Усе більше українців розуміють, що врятувати державу від агресивної політики Кремля здатна лише тісна співпраця Києва з Брюсселем, вважають фахівці. При цьому військові покладають надію на конкретну підтримку членів Альянсу – від реформування інституцій, які дотичні до захисту України, до постачання сучасної нелетальної зброї Збройним силам України, від проведення спільних військових навчань до роботи інструкторів НАТО з конкретними підрозділами ЗСУ.

Як зазначають у Міністерстві оборони України, нині НАТО започаткувало 5 трастових фондів, через які українське військо отримує допомогу в такиз напрямках, як модернізація системи зв'язку та автоматизації (на це Альянс надасть до 2 мільйонів євро), реформування логістики та стандартизації ЗСУ (один мільйон євро), фізична реабілітація і протезування військових, які були поранені в АТО (845 тисяч євро), кіберзахист (815 тисяч євро), а також перепідготовка та соціальна адаптація військовослужбовців (понад 400 тисяч євро).

Україна запропонувала Альянсу створити ще один трастовий фонд для боротьби з російською пропагандою. Про це у травні цього року повідомив міністр закордонних справ Павло Клімкін.

У керівництві НАТО згодні з тезою, що пропаганда Кремля є однією з найбільш небезпечних складових гібридної війни, яку Росія розпочала не лише проти України, а і проти західних демократичних цінностей. І якщо президент Росії Володимир Путін досягне успіху в Україні, під загрозою опиниться безпека всього світу, зазначив на форумі представник штаб-квартири НАТО Петр Лунак.

Як зазначила голова Центру інформації і документації НАТО в Україні Наталя Немилівська, тема НАТО залишається актуальною для України, частина території якої окупована. Тому Україні необхідно модернізувати систему безпеки. Відтак, за її словами, «події в Україні стосуються не лише України», а є викликом для країн-членів НАТО.

«Ми підтримуємо такі заходи (як нинішній форум – ред.), на яких обговорюємо поточні питання і шукаємо спільні відповіді на кризові виклики», – зазначила Немилівська.

Україна: досвід участі у гібридній війні

І у цьому контексті вже експерти НАТО можуть вивчати досвід України, яка однією з перших європейських держав прийняла на себе удар кремлівської гібридної війни, зазначають українські фахівці.

Два роки спроб і помилок у боротьбі з сепаратистськими утвореннями, вторгненням російських військ, дезінформацією і кібератаками, дали Україні унікальний досвід, який може бути використаний для захисту потенційних об'єктів всередині Альянсу
Іван Мединський

«Два роки спроб і помилок у боротьбі з сепаратистськими утвореннями, вторгненням російських військ, що не мали розпізнавальних знаків, дезінформацією і кібератаками, дали Україні унікальний досвід, який може бути використаний у розробці стратегій для захисту потенційних об'єктів як всередині Альянсу, так і в регіоні в цілому. Відкриття в Україні центру вивчення гібридної війни дозволило б більш ретельно досліджувати нинішній конфлікт і розробляти стратегії запобігання аналогічних ситуацій», – запропонував представникам Альянсу аналітик Інституту світової політики Іван Мединський.

На його думку, не менш корисним є досвід України у створенні Збройних сил фактично з нуля, і лише за підтримки потужного волонтерського руху. За різними даними, кожен третій, а то і кожен другий українець з часів Майдану, анексії Криму і вторгнення російських військ на територію Донбасу, допомагав українській армії, хто як міг. Як зазначив експерт Інституту світової політики Сергій Солодкий, волонтерський рух в Україні здивував увесь світ.

Цей досвід може бути корисним для членів Альянсу, насамперед тим, що межують з Росією
Сергій Солодкий

«Подивіться, як швидко Україна реформувала свої застарілі Збройні сили і почала створювати мобільні, краще обладнані військові формування, які здатні відповідати на нові загрози. Процесу модернізації величезною мірою сприяла активна участь громадських активістів. Фінансова допомога від діаспори та пожертви від українців у себе вдома, взаємодія між бізнесом і суспільством у підтримці Збройних сил, стійкість українського війська і волонтерів можуть бути прикладом швидкого реагування на кризу. Цей досвід може бути корисним для членів Альянсу, насамперед тим, що межують з Росією», – вважає Солодкий.

Також українські експерти пропонують партнерам з Північноатлантичного альянсу проводити спільні розвідувальні акції у Чорноморському регіоні, а також на східному кордоні НАТО. Крім того, як наголошують фахівці, Україна залишається стратегічним партнером Альянсу у сфері енергетичної безпеки Європи.

Прихильність українців до НАТО – гарантія безпеки

Але чи не найважливішим і для України, і для НАТО є зростання підтримки Альянсу з боку українців, зазначають фахівці. А президент України Петро Порошенко говорить, що підтримка українцями вступу країни до НАТО зростає і зараз вже перевищує 60% відсотків.

Два роки тому курс на євроатлантичну інтеграцію підтримували 16 відсотків українців. Рік тому ця цифра стрімко наближалася до 50%. Зараз кількість українців, які підтримують євроатлантичну інтеграцію, – понад 60%
Петро Порошенко

«Євроатлантичний вибір з перспективою членства в НАТО отримує надзвичайно важливу зростаючу підтримку в українському суспільстві. Два роки тому курс на євроатлантичну інтеграцію підтримували 16 відсотків українців. Рік тому ця цифра стрімко наближалася до 50%. Зараз кількість українців, які підтримують євроатлантичну інтеграцію, – вже понад 60%», – заявив Порошенко на засіданні РНБО України за участю генерального секретаря НАТО Єнса Столтенберґа.

За словами голови правління Інституту світової політики Віктора Шлінчака, якби референдум щодо членства в Альянсі відбувся найближчим часом, його би підтримала абсолютна більшість українців.

На гіпотетичному референдумі щодо членства України в НАТО майже 75% підтримали б членство України в Альянсі – це насамперед реакція на російську агресію на Донбасі
Віктор Шлінчак

«На гіпотетичному референдумі щодо членства України в НАТО майже 75 відсотків учасників голосування підтримали б членство України в Альянсі. Зрозуміло, що названі цифри – це насамперед реакція на російську агресію на Донбасі. З іншого боку, окупація частини українських територій віддаляє Україну від НАТО, оскільки навряд чи Альянс візьме Україну з окупованими територіями», – визнав Шлінчак.

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG