Доступність посилання

ТОП новини

ЄС може продовжити санкції щодо Росії 18 грудня


Голова Європейської ради Дональд Туск звернувся до представників Люксембургу, який наразі головує в Раді ЄС, з проханням внести питання продовження санкцій щодо Росії до порядку денного засідання постійних послів європейських держав при євроустановах у п’ятницю, 18 грудня.

«Дозвольте мені скористатися нагодою та повідомити вам, що я попросив (люксембурзьке) головування в ЄС винести на порядок денний засідання Постійних представників при ЄС (COREPER) на наступну п’ятницю пропозицію продовжити санкції щодо Росії на наступні шість місяців», – мовиться в листі-запрошенні на цьоготижневий саміт керівників держав та урядів ЄС.

Під час останньої зустрічі представників держав ЄС у Брюсселі повинні були без обговорення ухвалити шестимісячне продовження пакету санкцій щодо Москви, який закінчується у січні 2016 року, однак Італія виступила проти. Рим був незадоволений намірами автоматично продовжити санкції й вимагав обговорення.

Дискусія навколо продовження економічних санкцій щодо Росії через невиконання нею мінських домовленостей відбувається в той час, коли, незважаючи на напруженість у відносинах з Москвою, на тлі української кризи обговорюється питання залучення Росії до політичного врегулювання конфлікту в Сирії.

Санкції Заходу проти Москви були запроваджені минулого року через ситуацію в Україні кількома окремими пакетами.

Зокрема, наприкінці липня 2014 року ЄС (а також США) запровадили економічні санкції щодо Росії, які стосуються енергетичної, банківської та оборонної галузей.

Дія цього пакету санкцій ЄС нині закінчується 31 січня 2016 року – через місяць після планованого на кінець грудня завершення терміну виконання умов мирної угоди, погодженої у Мінську Німеччиною, Францією, Україною і Росією у лютому цього року.

Іще один пакет санкцій ЄС, проти групи російських посадовців, представників угруповань бойовиків на сході України та причетних до анексії Криму, а також низки юридичних осіб за дії проти територіальної цілісності, суверенітету й незалежності України наразі чинний до 15 березня 2016 року.

Окремий «кримський» пакет санкцій ЄС на цей час продовжений до 23 червня 2016 року.

XS
SM
MD
LG