Доступність посилання

ТОП новини

«Нафтогаз» вимагатиме в міжнародних судах повернення активів в Криму і на шельфі


Українська національна компанія «Нафтогаз Україна» домагатиметься через міжнародні судові інстанції відновлення контролю над активами, втраченими через російську окупацію Криму, та відшкодування збитків. Про це йдеться в заяві компанії.

Як повідомили в компанії, за даними, підтвердженими міжнародними аудиторами, збитки «Нафтогазу» від припиненої діяльності у Криму лише за 2014 рік склав 13,8 мільярдів гривень. Крім того, підтверджена аудиторами вартість втрачених активів у Криму становить 15,7 мільярдів гривень.

Також повідомляється, у Криму та на шельфі 15 родовищ нафти та газу, 3 перспективні площі покладів нафти та газу, Глібовське підземне газосховище, більше 1200 кільметрів магістральних газопроводів, 43 газорозподільчі станції, 29 одиниць плавзасобів, 4 плавучі бурові установки, серед яких дві сучасні високотехнологічні — «Петро Годованець» та «Незалежність».

Крім того, втрачена можливість вести розробку родовищ, які містять близько 50 мільярдів кубометрів газу, 3,5 мільйона тонн нафти та 1 мільйон тонн газоконденсату, додають в «Нафтогазі».

У зоні Одеського газового родовища Російська Федерація почала установку нафтовидобувної платформи «Таврида», яка раніше була біля Криму і була захоплена Росією після анексії півострова.

Раніше у компанії «Чорноморнафтогаз» повідомили, що відбуксирували дві бурові установки з Одеського газового родовища через «підвищену терористичну загрозу».

У МЗС України висловили обурення Росії щодо ситуації з буровими установками «Чорноморнафтогазу» і зажадали їх повернути Україну.

У 2014 році бурові установки та інше майно української державної компанії «Чорноморнафтогаз» захопили під час анексії Криму Росією. Після цього компанія «Нафтогаз України» втратила контроль над цим кримським підприємством.

10 жовтня 2014 року Генпрокуратура України відкрила провадження про протиправне заволодіннямайном «Чорноморнафтогазу» та за фактом незаконного видобутку природного газу посадовими особами «Чорноморнафтогазу».

XS
SM
MD
LG