Доступність посилання

ТОП новини

Тримільярдний борг перед Росією має бути реструктуризований – Пинзеник


Віктор Пинзеник
Віктор Пинзеник

«Борг Януковича» має бути реструктуризований. Про це в ефірі Радіо Свобода заявив екс-міністр фінансів України Віктор Пинзеник.

За його словами, борг у три мільярди доларів не має того статусу, який йому приписує Росія: не підпадає під категорію державних.

«Це є комерційний кредит. Суб’єктом позичання не була держава. Коли мова йшла про ці 3 мільярди доларів, російський уряд купив єврооблігації, і коли велись переговори про реструктуризацію, то велись тими, хто тримав цей пакет. Я допускаю, що напевне, вони пакет тримають, але цей борг можна щодня, поки ми з вами розмовляємо, продати», – зазначив економіст.

На запитання, чи може Росія уже не тримати цей пакет, Пинзеник відповів: «Я не знаю, можливо. Ті єврооблігації, які ми раніше продавали, міг купувати будь-який уряд, але купувати на правах приватної купівлі».

Він наголосив, що з українського боку питання стоїть не про відмову від сплати боргу взагалі, а саме про його реструктуризацію.

Водночас Пинзеник погоджується, що Україна могла б ставити питання про відмову взагалі сплачувати цей борг через заподіяну агресією Росії шкоду, «але для цього українська сторона має докласти великих зусиль – для ухвалення відповідних судових рішень».

«Вона (Україна – ред.) має через рішення суду це провести, і в такому випадку можна розглядати в іншій площині», – сказав він.

Москва вимагає повного повернення 3 мільярдів доларів, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю зі своїх приватних кредиторів, крім Росії. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

У середині листопада президент Росії Володимир Путін оголосив пропозицію відкласти виплату цього боргу на наступні три роки по одному мільярду, але без списання його частини. Україна заявляє, що досі не отримала цієї пропозиції офіційно.

Міжнародний валютний фонд 8 грудня зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. Проти такого рішення голосувала Росія. Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у разі, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією.

9 грудня Путін доручив Мінфіну подавати до суду на Україну через невиплату боргу за облігаціями.

XS
SM
MD
LG