Доступність посилання

ТОП новини

Рада Європи розслідує дотримання прав людини в Азербайджані


Турбйорн Яґланд
Турбйорн Яґланд

Рада Європи почала офіційне розслідування щодо виконання Азербайджаном норм Європейської конвенції з прав людини.

У середу, 16 грудня, генеральний секретар Ради Європи Турбйорн Яґланд заявив, що розслідування було ініційоване у зв’язку з постановою Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ) у Страсбурзі.

«Судді ЄСПЛ наголосили на довільному застосуванні законодавства в Азербайджані, щоб змусити мовчати критиків та обмежити свободу висловлювання», – наголосив Яґланд.

Турбйорн Яґланд повідомив, що направив до Азербайджану представників для отримання пояснень від влади.

16 грудня у США запропонували законопроект щодо відмови у видачі американських віз азербайджанським високопосадовцям, причетним до порушення прав людини у цій країні.

Упродовж останнього часу посилися критика на адресу президента Азербайджану Ільхама Алієва щодо порушення прав людини.

10 вересня 2015 року Європарламент ухвалив резолюцію з рішучим засудженням «безпрецедентних репресій проти громадянського суспільства в Азербайджані» і з закликом негайно й безумовно звільнити журналістку Хадіджу Ісмаїлову і ще кількох азербайджанських правозахисників та юристів, що перебувають за ґратами.

Євродепутати закликали Європейську комісію і держави-члени ЄС дати «рішучу спільну відповідь на переслідування в Азербайджані» і розглянути можливість «санкцій і візових заборон щодо всіх політиків, чиновників і суддів, причетних до політичних переслідувань».

XS
SM
MD
LG