Доступність посилання

ТОП новини

У Павлограді розпочинається суд у справі про загибель 49 українських військових у літаку Іл-76


Вшанування пам’яті загиблих в Іл-76 у військовій частині в селищі Гвардійському, 14 червня 2015 року
Вшанування пам’яті загиблих в Іл-76 у військовій частині в селищі Гвардійському, 14 червня 2015 року

У четвер, 17 грудня, у Павлоградському міськрайонному суді на Дніпропетровщині розпочинається судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців у літаку Іл-76, збитому 14 червня 2014 року озброєними сепаратистами в аеропорту Луганська.

За даними адвокатів, на лаві підсудних – один обвинувачений, генерал-майор Віктор Назаров, який на момент трагедії був начальником Штабу антитерористичної операції. Його обвинувачують у вчиненні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбалому ставленні до служби, вчиненому в бойовій обстановці, що призвело до тяжких наслідків).

Як повідомили Радіо Свобода родичі загиблих, які визнані потерпілими, від суду вони очікують об’єктивного розгляду справи. За словами рідних, вони вже замовили транспорт, щоб їздити до Павлограда й стежити за перебігом судового процесу, та сподіваються, що розгляд справи у суді не затягнеться на місяці.

«Цей суд довгоочікуваний для нас, адже від дня трагедії вже минуло півтора року. Ми сподіваємось, що адвокаті і обвинувачений з’являться на судове засідання і слухання справи штучно не затягуватиметься. Наше прохання було – проводити суд в Дніпропетровську, де живуть родичі більшості загиблих, однак це прохання задовольнили частково – суд відбудеться у Павлограді. Для нас краще було б все ж у Дніпропетровську, де б ми мали більшу підтримку і громадськості, і ЗМІ, велике місто – краще добиратись. Але ми все одно не перестанемо їздити, навіть якщо суди будуть відкладатись, ми цю справу так не відпустимо. Це вперше за всю історію України генерал відповідатиме за загибель солдатів», – сказала у коментарі Радіо Свобода сестра одного із загиблих десантників Іллі Гайдука Іляна Віскаліна.

Планується, що судове засідання у четвер буде підготовчим: на ньому визначать дату розгляду справи по суті, сторони заявлять свої клопотання тощо.

14 червня 2014 року на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу було уражено літак Іл-76МД. Він загорівся та впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців зведеного підрозділу військової частини А1126 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Усі загинули. Першому заступнику керівника Головного оперативного управління Генерального штабу Збройних сил України Віктору Назарову оголосили про підозру в недбалому ставленні до служби, наслідком чого стала загибель військових.

XS
SM
MD
LG