Доступність посилання

ТОП новини

Amnesty International: заборона діяльності КПУ є придушенням інакомислення в Україні


Ілюстративне фото
Ілюстративне фото

Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявляє, що заборона діяльності Комуністичної партії є придушенням інакомислення в Україні.

«Заборона Комуністичної партії України запровадила небезпечний прецедент. Цей крок відкидає Україну назад на її шляху до реформування та поваги до прав людини. Рішення може розглядатися його прибічниками як боротьба з пережитками радянського минулого. Насправді ж, ефект цього рішення абсолютно протилежний, оскільки було використано ті ж самі драконівські заходи щодо придушення інакомислення», – заявив Джон Далхусен, директор Amnesty International в Європі та Центральній Азії.

В Аmnesty International вважають, що дії української влади щодо заборони КПУ виключно через її назву та використання радянської символіки порушують право на свободу самовираження та об’єднання.

Напередодні Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов Міністерства юстиції України про заборону Комуністичної партії. Віднині заборонена офіційна діяльність партії або участь її у майбутніх виборах.

У липні минулого року Міністерство юстиції подало судовий позов про заборону Компартії.

Улітку цього року Міністерство юстиції заборонило комуністам України брати участь у місцевих виборах – під заборону потрапила не лише Комуністична партія України, а також Комуністична партія України (оновлена) і Комуністична партія робітників та селян.

Як пояснив міністр юстиції Павло Петренко, Міністерство юстиції є тим органом, який здійснює перевірку політичних партій на предмет, чи їхня діяльність, пропаганда та символіка не підпадає під заборону. Міністерство сформувало незалежну комісію, яка надала висновки: комуністичні партії порушували найменуванням, символікою, статутом та програмою закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні».

XS
SM
MD
LG