Доступність посилання

ТОП новини

Симоненко: рішення суду про заборону КПУ будуть оскаржувати в ЄСПЛ


Прихильники Комуністичної партії в Києві, архівне фото
Прихильники Комуністичної партії в Києві, архівне фото

Лідер Комуністичної партії України Петро Симоненко заявляє, що рішення суду про заборону КПУ будуть оскаржувати в Європейському суді з прав людини (ЄСПЛ).

«Ми обов’язково будемо подавати скаргу в апеляційну інстанцію, касаційну скаргу. І зробимо все для того, щоб і друга справа за позовом Компартії розглядалася у Європейському суді з справ людини. Сьогодні вже одна справа за позовом КПУ є в ЄСПЛ», – сказав Симоненко, повідомляє прес-служба партії.

При цьому він не уточнив, який саме позов КПУ вже подала в ЄСПЛ.

Відповідно до процедури, для того, щоб справу почали розглядати в ЄСПЛ, вона має пройти розгляд у всіх судових інстанціях в Україні.

Раніше сьогодні Міжнародна правозахисна організація Amnesty International заявила, що заборона діяльності КПУ є придушенням інакомислення в Україні.

Напередодні Окружний адміністративний суд міста Києва задовольнив позов Міністерства юстиції України про заборону Комуністичної партії. Віднині заборонена офіційна діяльність партії або участь її у майбутніх виборах.

У липні минулого року Міністерство юстиції подало судовий позов про заборону Компартії.

КПУ також намагалася скасувати накази Мін’юсту про невідповідність статуту, програми, назви і символіки КПУ закону про декомунізацію. Проте суд не задовольнив відповідного позову Компартії.

Улітку цього року Міністерство юстиції заборонило комуністам України брати участь у місцевих виборах – під заборону потрапила не лише Комуністична партія України, а також Комуністична партія України (оновлена) і Комуністична партія робітників та селян.

Як пояснив міністр юстиції Павло Петренко, Міністерство юстиції є тим органом, який здійснює перевірку політичних партій на предмет, чи їхня діяльність, пропаганда та символіка не підпадає під заборону. Міністерство сформувало незалежну комісію, яка надала висновки: комуністичні партії порушували найменуванням, символікою, статутом та програмою закон «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного тоталітарних режимів в Україні».

XS
SM
MD
LG