Доступність посилання

ТОП новини

Росія не є ексклюзивним кредитором України – Лановий


Володимир Лановий, економіст
Володимир Лановий, економіст

Для Росії як кредитора не має бути жодних винятків чи привілеїв з боку України чи МВФ. Так в ефірі Радіо Свобода прокоментував рішення уряду щодо «боргу Януковича» економічний експерт Володимир Лановий.

«Росія не є виключним, ексклюзивним кредитором, вона є рядовим кредитором. Чому рядовим, бо Україна розмістила свої облігації на ірландській біржі, на тому ринку, де діють приватні кредитори та інвестори. З боку Росії купцем цих облігацій став «Фонд майбутніх поколінь». Тобто не уряд і не бюджет країни. А фонд може бути приватним, може бути державним, або й змішаним. Процедура дійсно нічим не відрізняється від того боргу, який був реструктуризовано в Україні», – зазначив Лановий.

За його словами, нині Росія використовує цю ситуацію здебільшого з метою політичного тиску на Україну.

17 грудня Міністерство фінансів повідомило, що Україна не зможе погасити на початкових умовах єврооблігації на 3 мільярди доларів.

Москва вимагає повного повернення грошей, наданих Києву у грудні 2013 року за результатами домовленостей тодішнього президента України Віктора Януковича з його російським колегою Володимиром Путіним. Граничний термін виплати цього боргу – 21 грудня.

Упродовж осені Україна узгодила реструктуризацію своїх зобов’язань, включно зі списанням частини їх, із більшістю приватних кредиторів, крім Росії. Москва вважає, що цей борг є суверенним боргом української держави. Україна наполягає, що це приватний борг колишньої української влади й відтак має бути реструктурований на загальних підставах.

У середині листопада президент Росії Володимир Путін оголосив пропозицію відкласти виплату цього боргу на наступні три роки по одному мільярду, але без списання його частини. Україна заявляє, що досі не отримала цієї пропозиції офіційно. 9 грудня Путін доручив міністерству фінансів Росії позиватися до суду на Україну через невиплату боргу за облігаціями.

Міжнародний валютний фонд 8 грудня зняв заборону на кредитування країн з простроченою суверенною заборгованістю. Проти такого рішення голосувала Росія. Ухвалене рішення означає, що МВФ продовжить виконання своєї антикризової програми для України навіть у разі, якщо Київ прострочить платежі по боргах перед Росією.

Міжнародний валютний фонд також повідомив 16 грудня, що борг України перед Росією на 3 мільярди доларів, який був взятий екс-президентом Віктором Януковичем за два місяці до втечі, визнаний офіційним, а не комерційним.

XS
SM
MD
LG