Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародний тиск – найефективніший метод допомоги «в’язням Кремля» – Яценко


Юрій Яценко
Юрій Яценко

Розголос і міжнародний тиск є найефективнішими методами для допомоги «в’язням Кремля», вважає активіст кампанії LetMyPeopleGo Юрій Яценко, який провів у російському СІЗО понад рік і був звільнений у травні цього року. Про це він сказав в коментарі Радіо Свобода.

За словами Яценка, його досвід доводить, що щонайменша увага міжнародних політиків позитивно впливає на становище ув’язнених в Росії українців.

«Мені неодноразово співробітники ФСБ, які вели мою справу, які мене катували, наголошували на тому, що вони мають вплив на всі судові і правоохоронні ланки в Росії. Все вирішується на найвищому політичному рівні, а не цей рівень можна впливати тільки міжнародним тиском», – заявив Яценко.

За його словами, щойно російські силовики дізнаються про міжнародний розголос справи ув’язнених, як до них змінюється ставлення.

«Як тільки моя справа стала відома, мене припинили катувати і перейшли до більш м’яких методів впливу», – сказав Юрій Яценко.

Раніше у грудні російські суди винесли вироки у кількох справах проти затриманих громадян України: до 11 років у колонії суворого режиму засудили Валентина Вигівського, звинуваченого ФСБ у «шпигунстві», фігуранти ще двох «шпигунських» справ – Юрій Солошенко та Віктор Шур – засуджені на 6 і 12 років відповідно. У серпні до 20 років колонії суворого режиму за «тероризм» засудили режисера Олега Сенцова, до 10 років – Олександра Кольченка. Розгляд інших справ українських громадян у російських судах триває.

Міністерство закордонних справ України неодноразово висловлювало протест проти цих вироків.

Правозахисники вважають ці справи політично мотивованими.

15 грудня президент Росії Володимир Путін підписав закон, що дозволяє Конституційному суду Росії не виконувати рішення міжнародних судів, зокрема, Європейського суду з прав людини, якщо вони суперечать російській Конституції.

XS
SM
MD
LG