Доступність посилання

ТОП новини

Рада безпеки ООН одноголосно ухвалила резолюцію щодо Сирії


Будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку
Будівля штаб-квартири ООН у Нью-Йорку

Рада безпеки ООН 18 грудня одноголосно ухвалила резолюцію про політичне врегулювання ситуації у Сирії. Над проектом документу спільно працювали Росія та США.

Перед цим текст резолюції узгодили п’ять постійних членів Радбезу ООН та погодили міністри закордонних справ, які брали участь у мирних переговорах щодо Сирії у п’ятницю у Нью-Йорку.

У резолюції міститься заклик до ООН зібрати разом представників влади президента Сирії Башара аль-Асада та сирійської опозиції, які упродовж п’яти років воюють проти режиму аль-Асада. Переговори між сирійською владою і опозицією планується розпочати у січні 2016 року.

При цьому у резолюції нічого не йдеться про політичне майбутнє Башара аль-Асада щодо якого між Москвою та Заходом залишаються розбіжності.

Москва та Іран наполягають на участі аль-Асада у мирних переговорах, а Захід вважає за необхідне відсторонити його від влади.

Близько чотирьох мільйонів сирійців стали біженцями, а майже сім мільйонів – внутрішніми переселенцями, відколи в 2011 році в Сирії почалася війна. За даними ООН, понад 250 тисяч людей загинули за цей час.

XS
SM
MD
LG