Доступність посилання

ТОП новини

У Берні завершилась зустріч Алієва і Сарґсяна щодо Нагірного Карабаху, деталі невідомі


Президенти Вірменії та Азербайджану Серж Сарґсян та Ільгам Алієв, Берн, Швейцарія, 19 грудня 2015 року
Президенти Вірменії та Азербайджану Серж Сарґсян та Ільгам Алієв, Берн, Швейцарія, 19 грудня 2015 року

У швейцарському Берні у суботу, 19 грудня, завершились переговори на рівні президентів Вірменії та Азербайджану Сержа Сарґсяна та Ільгама Алієва щодо пошуків врегулювання конфлікту довкола Нагірного Карабаху. Зустріч, організована на запрошення Швейцарії, проходила за участю представника ОБСЄ. Крім того, повідомлялось про присутність голів закордонних відомств обох країн. Однак після проведення перемовин жодна зі сторін не повідомила про їх результат.

Розмова лідерів Вірменії та Азербайджану проходила на тлі підвищеної напруженості через регулярні сутички на кордоні між країнами.

Напередодні зустрічі, посередники у врегулюванні конфлікту щодо спірної території Нагірного Карабаху (США, Росія, Франція) висловили сподівання, що Сарґсян та Алієв погодяться зміцнити режим припинення вогню і відродять затяжний процес пошуку мирного діалогу.

Після приватної зустрічі двох президентів мала відбутися зустріч у розширеному складі за участю глав МЗС Азербайджану та Вірменії, співгів Мінської групи ОБСЄ і особистим представником голови ОБСЄ Анджеєм Каспршиком.

Остання зустріч президентів Азербайджану та Вірменії відбулася в Парижі торік у жовтні.

Організація з безпеки та співробітництва в Європі нещодавно заявила, що «статус-кво став нестійким» в Нагірному Карабаху.

1 азербайджанський військовий і 3 вірменських загинули через сутички в районі Нагірного Карабаху 17-18 грудня.

У війні Вірменії та Азербайджану за контроль над спірною територією у 1990-х роках загинуло близько 30 тисяч людей.

XS
SM
MD
LG